RM: 16694 - Dalempoort- Gorichem
31U E 636434 N 5743781
Een mooie oude poort uit 1597 met binnenin een waterbouwkundig deel om het hoge water buiten de stad te kunnen houden.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Omschrijving
Dalempoort. Rechthoekig bouwwerk, gedekt door een tentdak met koepeltorentje (ca.1600), in de Zuid-Oosthoek van het stadje. De poortdoorgang is overwelfd door een tongewelf en een ribloos kruisgewelf.

Aan de stads- en aan de rivierzijde is de poort in 1770 vergroot.

De gevel aan de stadszijde heeft een versiering van natuurstenen banden en hoekblokken, alsmede muurankers. Aan de rivierzijde eenvoudiger gevel. Onder de daklijst consoles en op de hoeken aan de rivierzijde gesneden satireconsoles.

extra
De Dalempoort in de stad Gorinchem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is de enig overgebleven stadspoort van de oorspronkelijke vier die de vestingstad telde na de verbetering van de omwalling die in 1609 was afgerond. De andere drie waren de Kanselpoort, de Arkelpoort en de Waterpoort; deze zijn afgebroken om ruimte te maken voor het groeiende verkeer. De Dalempoort fungeert vandaag de dag nog steeds als beschermingsmechanisme bij hoogwater door middel van een coupure, die kan worden gesloten als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Omschrijving
De Dalempoort ligt in de Zuid-Oosthoek van de stad Gorinchem aan de Dalemwal nummer 25, op het kruispunt van de Lombardstraat, Dalemstraat en Dalemwal.

Het is een poortgebouw dat dateert van 1597 en heeft een torentje met een uurwerk. Het bouwwerk is rechthoekig en gedekt door een piramidevorming tentdak met koepeltorentje (ca.1600). De poortdoorgang is overwelfd door een tongewelf en een ribloos kruisgewelf. Aan de stads- en rivierzijde is de poort in 1770 vergroot. Het maakt onderdeel uit van de delen van de vestingwerken van de stad, die nog overeind staan aan weerszijden van de poort.

De gevel aan de stadszijde heeft een versiering van natuurstenen banden en hoekbanden, alsmede muurankers. Aan de rivierzijde is de gevel eenvoudiger. Onder de daklijst zitten consoles en op de hoeken aan de rivierzijde gesneden satireconsoles.

Huidige status
Tegenwoordig doet het poortgebouw geen functie meer als vestigingswerk voor verdediging van de stad en is het een rijksmonument. Het is opgenomen in het Rijksmonumentenregister sinds 1966. Er loopt er onder de poort slechts een voetpad in de richting van de rivier de Merwede, welke onderdeel is van het Arkelpad. Wie het pad volgt, krijgt een goed zicht op de vlak bij de Dalempoort op de stadswallen gebouwde korenmolen De Hoop.

De Dalempoort is onderdeel van de vestigingswallen in de rivierdijk, de Merwededijk, en Nieuwe Hollandse Waterlinie, die de stad vandaag de dag nog beschermt bij hoogwater. De poort kan nog steeds gedicht worden door middel van een coupure, dit wordt gedaan mocht rivier de Merwede bij extreem hoogwater buiten haar oevers treden. Andere coupures in de Gorinchemse vesting zijn de sluis naar de Lingehaven, de locatie van de oude Waterpoort en de Poterne, een smalle doorgang in de Dalemwal. De coupure wordt uit voorzorg gesloten bij een waterstand op de Merwede van 4,30m +NAP bij Vuren. Daarnaast wordt eens in de zo veel tijd de coupure als oefening en controle gesloten, waardoor het voetpad langs de Merwede afgesloten is.

Description
Dalem Gate. Rectangular structure, covered by a tent roof with cupola turret (c.1600), in the south-east corner of the town. The gate passage is vaulted by a barrel vault and a ribless cross vault.

On the town and river sides, the gate was enlarged in 1770.

The facade on the town side has an ornamentation of stone bands and corner blocks, as well as wall anchors. On the river side, the façade is simpler. Under the cornice consoles and at the corners on the river side carved satire consoles.

extra
The Dalempoort in the city of Gorinchem, in the Dutch province of South Holland, is the only remaining city gate of the original four that the fortified city had after the improvement of the ramparts was completed in 1609. The other three were the Kanselpoort, the Arkelpoort and the Waterpoort; these were demolished to make room for growing traffic. Today, the Dalempoort still functions as a protective mechanism during high water by means of a coupure, which can be closed as part of the New Dutch Waterline.

Description
The Dalempoort is located in the south-east corner of the city of Gorinchem at Dalemwal number 25, at the intersection of Lombardstraat, Dalemstraat and Dalemwal.

It is a gatehouse dating from 1597 and has a turret with a clock. The structure is rectangular and covered by a pyramidal tent roof with cupola turret (c.1600). The gateway is vaulted by a barrel vault and a ribless cross vault. On the city and river side, the gate was enlarged in 1770. It is part of the parts of the city's fortifications, which are still standing on either side of the gate.

The facade on the city side has an ornamentation of stone bands and corner bands, as well as wall anchors. On the river side, the façade is simpler. There are consoles under the cornice and carved satire consoles at the corners on the river side.

Current status
Today, the gatehouse no longer does any function as a fortification for defending the city and is a national monument. It has been included in the National Monument Register since 1966. There is just a footpath running under the gate towards the river Merwede, which is part of the Arkelpad. Those following the path get a good view of the corn mill De Hoop, built on the ramparts close to the Dalempoort.

The Dalempoort is part of the ramparts in the river dyke, the Merwededijk, and Nieuwe Hollandse Waterlinie, which still protects the city today during high water. The gate can still be closed by means of a coupure, this is done should river Merwede overflow its banks at extreme high tide. Other coupures in the Gorinchem fortress are the lock to the Lingehaven, the location of the old Waterpoort and the Poterne, a narrow passage in the Dalemwal. The coupure is closed as a precaution at a water level on the Merwede of 4.30m +NAP at Vuren. In addition, once in a while, the coupure is closed as an exercise and control, closing the footpath along the Merwede.
Monument Number: 16694

Address of this Rijksmonument: