Vrijheidsmuseum WWII - Groesbeek, NL
31U E 702526 N 5741271
Vrijheidsmuseum is gebouwd in de vorm van een parachute omdat op deze plek de geallieerde parachutisten werden gedropt
Location: Gelderland, Netherlands

"Het Vrijheidsmuseum (tot september 2019 Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) is een museum in de Gelderse plaats Groesbeek, waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Nederland getoond wordt met een focus op de bevrijding van de Nederlands-Duitse grensregio in 1944-1945. Het museum ligt net buiten het dorp in de heuvels bij de Duitse grens.

Sinds 1 september 2019 is de naam gewijzigd in Vrijheidsmuseum. Er is een compleet nieuw gebouw in gebruik genomen. De officiële openingsplechtigheid werd uitgesteld in verband met de coronaproblematiek en vond plaats op 5 juli 2023. Het nieuwe gebouw heeft de vorm van een parachute. De parachute herinnert aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op de landingsterreinen langs de Wylerbaan en Klein Amerika in Groesbeek tijdens Operatie Market Garden op 17 september 1944 en aan het grote Rijnlandoffensief in februari en maart 1945.

Het oude Bevrijdingsmuseum met de Erekoepel
In de periode van 1987 tot 2019 bestond het museum grotendeels uit containers van het voormalig werkeiland Neeltje Jans, die in 1987 geplaatst werden. Er was een "Erekoepel" in de vorm van een parachute, die de inspiratie vormde voor het nieuwe gebied.

Naast de bevrijding in de jaren 1944-1945, komen de opkomst van het fascisme, de Duitse dictatuur en bezetting, de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en huidige conflicten in het museum aan bod. Vrijheid en onvrijheid vormen de rode lijnen in de verhaallijn. Voor het onderwijs zijn er afzonderlijke educatieve programma's.

Bij het museum staat het Sherwood Rangers-monument."

Eng
The Freedom Museum (until September 2019 National Liberation Museum 1944-1945) is a museum in the Gelderland town of Groesbeek, where the history of the Second World War in Germany and the Netherlands is shown with a focus on the liberation of the Dutch-German border region in 1944-1945 . The museum is located just outside the village in the hills near the German border.

Since September 1, 2019, the name has been changed to Freedom Museum. A completely new building has been put into use. The official opening ceremony was postponed due to the corona problem and took place on July 5, 2023. The new building is shaped like a parachute. The parachute commemorates the dropping of thousands of American paratroopers on the landing areas along the Wylerbaan and Klein Amerika in Groesbeek during Operation Market Garden on September 17, 1944 and the great Rhineland offensive in February and March 1945.

The old Liberation Museum with the Dome of Honor
In the period from 1987 to 2019, the museum largely consisted of containers from the former Neeltje Jans work island, which were placed in 1987. There was a "Dome of Honour" in the shape of a parachute, which was the inspiration for the new area.

In addition to the liberation in the years 1944-1945, the rise of fascism, the German dictatorship and occupation, the period of reconstruction after the Second World War and current conflicts are discussed in the museum. Freedom and lack of freedom form the red lines in the storyline. There are separate educational programs for education.

The museum houses the Sherwood Rangers monument.”
Opening hours: Maandag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur Zon- en feestdagen*: 12.00-17.00 uur