Theekoepel met rieten dak - Oudewater - NL
Theekoepel met rieten dak uit 1880 geheel gerestaureerd in 2017
Location: Utrecht, Netherlands

Aan de IJsselkade gelegen THEEKOEPEL, opgetrokken omstreeks 1880 in een voormalige tuin, gelegen achter een dijk van de Hollandse IJssel. De koepel werd vroeger de `koepel van Aelst' genoemd en is gelegen op een door sloten omgeven kunstmatig verhoogd eilandje. Door de verhoging kon men vanuit de koepel over de dijk uitzicht op de rivier hebben.

Omschrijving

De op een kunstmatige verhoging aan de Hollandse IJssel gelegen theekoepel is op een achthoekige plattegrond opgetrokken in hout en telt één bouwlaag onder een rietgedekt toelopend koepeldak met loden spits. De overstekende kap is voorzien van een omlopende gezaagde rand. De koepel staat op een gecementeerd bakstenen fundament. De witgeschilderde houten wanden bestaan grotendeels uit openslaande paneeldeuren met glas en luiken. Erboven zijn vaste bovenlichten met roedenverdeling geplaatst. Aan de noordoostzijde is tegen de koepel onder het overstek een aanbouwtje gezet.

Het interieur van de koepel bestaat uit een achthoekige ruimte. In de aarden verhoging bevindt zich een kelder.

De theekoepel is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een houten theekoepel alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de rivier. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een voor ontspanning van de elite gebouwde ruimte.

On the IJsselkade located THEEKOEPEL, built around 1880 in a former garden, located behind a dike of the Hollandse IJssel. The dome used to be called the `koepel van Aelst' and is located on an artificially raised island surrounded by ditches. The elevation allowed a view of the river from the dome across the dike.

Description

The tea dome on an artificial elevation on the Hollandse IJssel is built of wood on an octagonal ground plan and consists of one storey under a thatched, tapered domed roof with a lead spire. The overhanging roof has a continuous serrated edge. The dome stands on a cemented brick foundation. The white-painted wooden walls consist mostly of casement panel doors with glass and shutters. Above them are fixed skylights with rods. On the northeast side, a small annex has been built against the dome under the overhang.

The interior of the dome consists of an octagonal space. There is a cellar in the earthen elevation.

The cupola is of general importance because of its architectural-historical value as a perfect example of a wooden cupola and because of its location along the river. Of cultural-historical value as an expression of a space built for elite relaxation.

Instructions for Visiting a Waymark:
mooie foto maken