De kaasfabriek - Markelo, NL
De oude kaasfabriek in Markelo is omgetoverd tot een multi cultureel evenementen centrum
Location: Overijssel, Netherlands

Historie
"In 1871 werd het huis verkocht aan de firma Stokkentreeft.

Tegelijk met de aankoop van dit perceel begon Stokkentreeft zijn veevoederhandel. Op de plaats van het aangekocht huis verrees een pakhuis. De schuur van het vroegere Kwaks moest plaats maken voor een lijnkoekenmolen die in 1891 alweer werd afgebroken en vervangen werd door een woning, terwijl in 1894 een deel van het pakhuis werd omgebouwd tot stoom-boterfabriek en waarmee de zuivelindustrie in Markelo was geboren.

Van Zuivel- naar Kaasfabriek

In 1907 verkocht de firma Stokkentreeft het gehele complex aan de zojuist opgerichte Coöperatieve Landbouwvereniging. In 1921 werd overgegaan tot de scheiding van de zuivelfabriek en de aankoopvereniging. Begin 1950 werd besloten om over te gaan tot de bouw van een kaasfabriek en werd op 7 mei 1951 de eerste kaas gemaakt.

Na talrijke fusiebespreking met Holten Laren werd besloten om naast de kaasfabriek een nieuwe zuivelfabriek te bouwen die op 19 mei 1964 werd geopend. Begin 1970 werd de exploitatie van de fabriek aan Coberco overgedragen en met dit besluit werd een periode van 63 jaar zelfstandigheid afgesloten.

In 2000 werd de fabriek in zijn geheel gesloten. Het enige wat nog herinnerde aan de zuivelindustrie in Markelo was de naam KAASPLEIN. Maar in 2014 werd het terrein door de Gemeente Hof van Twente aangekocht en met een bijdrage van de Provincie Overijssel werd er ruimte gecreërd voor herontwikkeling van het plein.

Plan Mooi Markelo
Uitgangspunt is een herinrichting van het terrein als een openbaar verblijfsgebied (centrumplein). Via Plan Mooi Markelo hebben de inwoners van Markelo mee kunnen denken en hun visie kunnen geven. Iljits Ijsebrands en Gerard ter Höfte (de aanjagers achter dit burgerparticipatieproces Plan Mooi Markelo) hebben dit tot een prachtig ontwerp vertaald wat tot uitvoering gebracht kan worden.

Op 2 juni 2016 werd de fabriek nog voor een laatste keer opengesteld voor oud werknemers en belangstellenden om nog een laatste blik te werpen en afscheid te nemen van een tijdperk."

"Doelstellingen Stichting De Kaasfabriek Markelo
In 2014 werd het voormalige zuivelfabriek terrein door de Gemeente Hof van Twente aangekocht en met een bijdrage van de Provincie Overijssel werd er ruimte gecreëerd voor herontwikkeling van het plein. Uitgangspunt is een herinrichting van het terrein als een openbaar verblijfsgebied (centrumplein).

Via Plan Mooi Markelo hebben de inwoners van Markelo mee kunnen denken en hun visie kunnen geven.
De stichting De Kaasfabriek Markelo zal het pand beheren en exploiteren van een voormalige zuivelfabriek en andere onroerende zaken te Markelo ten nutte van in primaire zin recreatie, toerisme en algemeen maatschappelijke activiteiten en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het verhuren en anderszins exploiteren van gemelde onroerende zaken en het organiseren van activiteiten en evenementen."
(visit link)

In middels is de openbare bibliotheek in het pand gevestigd, worden er evenementen georganiseerd, zijn er plannen voor activiteiten op kunstgebied, die een relatie hebben met technologie.
in de voormalige zoutbaden naast De Kaasfabriek Markelo is een uitgaans- en ontmoetingsplek met gratis cursussen en interactieve sportfaciliteiten gecreëerd.
Het fenomeen van free running onder jongeren neemt toe, daarom is er een Freerun parcour in de zoutbaden gemaakt.

Eng
History
"In 1871 the house was sold to the Stokkentreeft company.

At the same time as purchasing this plot, Stokkentreeft started its animal feed business. A warehouse was built on the site of the purchased house. The barn of the former Kwaks had to make way for a line cake mill, which was demolished in 1891 and replaced by a house, while in 1894 part of the warehouse was converted into a steam butter factory, giving birth to the dairy industry in Markelo.

From Dairy to Cheese Factory

In 1907, the Stokkentreeft company sold the entire complex to the newly established Cooperative Agricultural Association. In 1921 the dairy factory and the purchasing association were separated. At the beginning of 1950 it was decided to build a cheese factory and the first cheese was made on May 7, 1951.

After numerous merger discussions with Holten Laren, it was decided to build a new dairy factory next to the cheese factory, which opened on May 19, 1964. At the beginning of 1970, the operation of the factory was transferred to Coberco, ending a period of 63 years of independence.

In 2000 the factory was closed entirely. The only thing that reminded me of the dairy industry in Markelo was the name KAASPLEIN. But in 2014, the site was purchased by the Municipality of Hof van Twente and with a contribution from the Province of Overijssel, space was created for redevelopment of the square.

Plan Mooi Markelo
The starting point is a redesign of the site as a public residential area (center square). Through Plan Mooi Markelo, the residents of Markelo have been able to think along and give their vision. Iljits Ijsebrands and Gerard ter Höfte (the drivers behind this citizen participation process Plan Mooi Markelo) have translated this into a beautiful design that can be implemented.

On June 2, 2016, the factory was opened for the last time for former employees and interested parties to take a last look and say goodbye to an era."

"Objectives of the Markelo Cheese Factory Foundation
In 2014, the former dairy factory site was purchased by the Municipality of Hof van Twente and with a contribution from the Province of Overijssel, space was created for redevelopment of the square. The starting point is a redesign of the site as a public residential area (center square).

The De Kaasfabriek Markelo foundation will manage and operate the premises of a former dairy factory and other immovable properties in Markelo for the primary benefit of recreation, tourism and general social activities and furthermore everything that is directly or indirectly related to this or is conducive to this. can be, everything in the broadest sense of the word.
The foundation tries to achieve its goal, among other things, by renting out and otherwise exploiting reported real estate and organizing activities and events."
(visit link)

The public library is now located in the building, events are organized there, and there are plans for art activities that are related to technology.
An entertainment and meeting place with free courses and interactive sports facilities has been created in the former salt baths next to De Markelo Cheese Factory.
The phenomenon of free running among young people is increasing, which is why a Freerun course has been created in the salt baths.
Address::
Grotestraat 2, 7475 AX Markelo