Landergemmolen - Anzegem, West-Vlaanderen
31U E 531515 N 5630984
[NL] De houten standmolen 'Landergemmolen' stond in 1418 bekend als graanmolen [FR] Le moulin à poteaux en bois 'Landergemmolen' était connu comme moulin à grains en 1418 [EN] The wooden post mill 'Landergemmolen' was known as a grain mill in 1418
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

De Landergemmolen is een windmolen in de West-Vlaamse plaats Anzegem, gelegen aan de Landergemstraat 34, in het gehucht Sterhoek.

Deze standerdmolen met open voet fungeerde als korenmolen.

Beschrijving

In 1418 was er al sprake van een windmolen op deze plaats. Deze behoorde tot de heerlijkheid Anzegem. De molen werd tijdens de godsdiensttwisten, na 1566, verwoest en begin 17e eeuw herbouwd. In 1781 kreeg de molen een grondige opknapbeurt, waarbij ook een nieuwe standerd werd aangebracht.

In 1901 werd in een bijgebouw een stoommachine geplaatst, en wel une machine à vapeurpour fournir la force motrice au moulin à defaut de vent. In 1942 werd het windbedrijf beëindigd. De molen raakte in verval en in 1963 stortte de kap in. Herstel volgde in 1970-1972 en in 1991 werd de molen weer draaivaardig gemaakt. Niettemin verzakte de molen door de slechte staat van de teerlingen. In 2021 kende de Vlaamse overheid een premie van 150.161,33 euro toe voor de restauratie van de Landergemmolen.

FR

Le Landergemmolen est un moulin à vent situé à Anzegem, en Flandre occidentale, situé Landergemstraat 34, dans le hameau de Sterhoek.

Ce moulin standard à base ouverte fonctionnait comme un moulin à farine.

Description

Un moulin à vent existait déjà à cet endroit en 1418. Cela faisait la gloire d'Anzegem. Le moulin fut détruit lors des conflits religieux après 1566 et reconstruit au début du XVIIe siècle. En 1781, le moulin fut entièrement rénové, avec notamment l'installation d'un nouveau standard.

En 1901, une machine à vapeur est installée dans une dépendance, à savoir une machine à vapeur capable de produire de la vapeur. La société éolienne a pris fin en 1942. Le moulin tomba en ruine et en 1963 le toit s'effondra. La restauration a suivi en 1970-1972 et en 1991, le moulin a été de nouveau opérationnel. Néanmoins, le moulin s'est effondré en raison du mauvais état des filières. En 2021, le gouvernement flamand a accordé une prime de 150.161,33 euros pour la restauration du moulin de Landergem.

EN

De Landergemmolen is een windmolen in Anzegem, West-Vlaanderen, gelegen aan de Landergemstraat 34, in het gehucht Sterhoek.

Deze standaard open basismolen functioneerde als een korenmolen.

Beschrijving

In 1418 stond er al een windmolen op deze plek. Dit bracht Anzegem glorie. De molen werd na 1566 tijdens religieuze conflicten verwoest en aan het begin van de 17e eeuw herbouwd. In 1781 werd de molen volledig gerenoveerd, inclusief de installatie van een nieuwe standaard.

In 1901 werd in een bijgebouw een stoommachine geïnstalleerd, namelijk een stoommachine die stoom kon produceren. In 1942 werd het windbedrijf opgeheven. De molen raakte in verval en in 1963 stortte het dak in. In 1970-1972 volgde een restauratie en in 1991 was de molen weer in bedrijf. Door de slechte staat van de spindoppen stortte de molen echter in. In 2021 kende de Vlaamse regering een premie van 150.161,33 euro toe voor de restauratie van de Landergemse molen.

Source