tijdklok Cornelis Troostplein 21 - Amsterdam - NL
tijdklok op de toren van dit oude Klooster / schoolgebouw nu in gebruik als brouwerij
Location: Noord-Holland, Netherlands

De tijdklok op de gevel is geheel geïntegreerd en maakt zo een deel uit van de gevel, de tijdklok is van 2 zijde te bewonderen en heeft een soort balkon waar men evt op kan gaan staan voor het onderhoud, de wijzers en de cijfers zijn goud verguld en de wijzerplaat lijkt te zijn gemetseld in een donkerblauw kleurige steen, in de nacht is de klok niet verlicht.

klein weetje over de gebruikte cijfers
De westerse cijfers van het decimale talstelsel zijn: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. Ze worden Arabische cijfers genoemd, maar komen oorspronkelijk uit India uit het Brahmischrift. De wetenschappers in de moslimwereld, die hun werken in het Arabisch schreven, hebben ze van daar overgenomen.https://nl.wikipedia.org/wiki/Cijfer#:~:text=De%20westerse%20cijfers%20van%20het,hebben%20ze%20van%20daar%20overgenomen.

in de zestiende eeuw het Arabische cijferschrift werd geïntroduceerd. Die cijfers gebruiken we nu nog steeds. Eenentwintig werd niet langer geschreven als XXI, maar als 21. Omdat je het Arabische schrift van rechts naar links leest, klinkt eenentwintig heel logisch.https://www.quest.nl/maatschappij/taal/a25777271/tellen-talen-nederlands-andersom-engels/

verdere weetjes over dit gebouw
Een voormalig schoolgebouw naar een ontwerp van Johannes van Halteren;https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_Halteren in de 21e eeuw deels in gebruik bij een bierbrouwerij (visit link)

The time clock on the façade is fully integrated and thus forms part of the façade, the time clock can be admired from 2 sides and has a kind of balcony on which one can possibly stand for maintenance, the hands and numerals are gold gilded and the dial seems to be bricked in a dark blue coloured stone, at night the clock is not lit.

small fact about the numerals used
The Western numerals of the decimal system are: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. They are called Arabic numerals, but originally come from India from the Brahmin script. The scholars in the Muslim world, who wrote their works in Arabic, adopted them from there.https://nl.wikipedia.org/wiki/Cijfer#:~:text=The%20western%20digits%20of%20the,have%20taken%20them%20from%20there%20.

in the sixteenth century, Arabic numerals were introduced. We still use those numerals today. Twenty-one was no longer written as XXI, but as 21. Because you read Arabic script from right to left, twenty-one sounds very logical.https://www.quest.nl/maatschappij/taal/a25777271/tellen-talen-nederlands-andersom-engels/

further facts about this building
A former school building to a design by Johannes van Halteren;https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_Halteren in the 21st century partly used by a beer brewery (visit link)

Status: Working

Display: Mounted