Turfstenen toren - Rheden, NL
De turfstenen toren van de dorpskerk in Rheden stamt uit de 12e eeuw
Location: Gelderland, Netherlands

"De Dorpskerk is een gotische pseudobasiliek met een romaanse toren in Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland.

De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Mauritius, de patroon van het Mauritiusklooster in Maagdenburg, dat hier voor het jaar 1000 bezittingen had. In 1006 kwam de kerk van Rheden in het bezit van het klooster Hohorst bij Leusden, dat later naar Utrecht werd verplaatst en als Paulusabdij eeuwenlang over het collatierecht voor Rheden zou beschikken.

Het oudste deel van de kerk is de 12de-eeuwse tufstenen toren, die uit vier geledingen bestaat en geen latere verhogingen heeft ondergaan. De bijbehorende kerk werd vanaf de 15de eeuw in gotische stijl herbouwd en bekleed met tufsteen. Het 15de-eeuwse koor en de sacristie hebben kruisribgewelven, terwijl het iets jongere schip een netgewelf heeft.

Tussen 1901 en 1904 onderging de kerk een ingrijpende restauratie onder Joseph Cuypers. In 1972 werd het interieur gerestaureerd.

De kerk is in gebruik bij de Protestantse Gemeente Rheden (PKN)."

Eng
The Dorpskerk is a Gothic pseudo-basilica with a Romanesque tower in Rheden in the Dutch province of Gelderland.

The church was originally dedicated to Saint Mauritius, the patron of the Mauritius Monastery in Magdeburg, which had possessions here before the year 1000. In 1006, the church of Rheden came into the possession of the Hohorst monastery near Leusden, which was later moved to Utrecht and, as Paulus' abbey, would have the collation rights for Rheden for centuries.

The oldest part of the church is the 12th-century tuff tower, which consists of four sections and has not undergone any subsequent increases. The accompanying church was rebuilt in Gothic style from the 15th century onwards and covered with tuff stone. The 15th-century choir and sacristy have rib vaults, while the slightly younger nave has a net vault.

Between 1901 and 1904 the church underwent a major restoration under Joseph Cuypers. The interior was restored in 1972.

The church is in use by the Protestant Community of Rheden (PKN)."
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1150