Weldam - Diepenheim, NL
32U E 334877 N 5787891
Kasteel Weldam kreeg In 1879 zijn huidige uitstraling toen de twee hoektorens door gravin Maria Cornelia van Heeckeren van Wassenaer werden toegevoegd.
Location: Overijssel, Netherlands

"Weldam is een kasteel en havezate op een landgoed gelegen in de Markelose buurtschap Kerspel Goor in de Nederlandse gemeente Hof van Twente. Het is gelegen tussen de plaatsen Diepenheim en Goor in de provincie Overijssel.

Geschiedenis
In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden. Vanaf het jaar 1506 waren beide kastelen eigendom van Johan III van Twickelo. Na zijn overlijden erfden zijn beide dochters een kasteel. Hierdoor kwam Weldam voor lange tijd in het bezit van het adellijke geslacht Ripperda.

Sofia van Raesfelt, die opgegroeid was op kasteel Twickel, trouwde in de zeventiende eeuw met Johan Ripperda tot Weldam die eigenaar was van het kasteel. In 1645 begonnen zij met de verbouwing van kasteel Weldam. De ontwerper hiervan was mogelijk Philips Vingboons, in die tijd een belangrijk architect. In de achttiende en negentiende eeuw stond Weldam voor lange tijd leeg en raakte in verval.

In 1879 kwam het kasteel in bezit van Carl Philipp Otto graaf Bentinck en zijn vrouw, gravin Maria Cornelia van Heeckeren van Wassenaer die Weldam van haar vader had geërfd. Door dit echtpaar kregen kasteel en de tuin eromheen hun huidig aanzicht. Zij voegden de twee grote hoektorens toe aan de noordkant van het gebouw, de een vierkant en de ander achthoekig. Deze torens zijn ontworpen door de Engelse architect Weatherley. Het tuinontwerp is van de Franse landschapsarchitect Édouard André.

Toegankelijkheid
Het kasteel wordt bewoond en is niet toegankelijk voor bezoekers. De kasteeltuinen zijn tegen betaling wel toegankelijk. Het landgoed om het kasteel heen is vrij te betreden gedurende de dag."

Eng
"Weldam is a castle and manor on an estate located in the Markelose hamlet of Kerspel Goor in the Dutch municipality of Hof van Twente. It is located between the towns of Diepenheim and Goor in the province of Overijssel.

History
Weldam was first written about in 1389. During this period the property was owned by Wolder van den Weldamme, a vassal of the bishop of Utrecht. For several centuries, Weldam and the manor of Twickel were closely linked on many occasions. From the year 1506, both castles were owned by John III of Twickelo. After his death, both his daughters inherited a castle. As a result, Weldam came into the possession of the noble Ripperda family for a long time.

Sofia van Raesfelt, who grew up at Twickel Castle, married Johan Ripperda tot Weldam, who owned the castle, in the seventeenth century. In 1645 they started renovating Weldam Castle. The designer of this may have been Philips Vingboons, an important architect at the time. In the eighteenth and nineteenth centuries, Weldam stood empty for a long time and fell into disrepair.

In 1879, the castle came into the possession of Carl Philipp Otto, Count Bentinck and his wife, Countess Maria Cornelia van Heeckeren van Wassenaer, who had inherited Weldam from her father. This couple gave the castle and the surrounding garden their current appearance. They added the two large corner towers to the north side of the building, one square and the other octagonal. These towers were designed by the English architect Weatherley. The garden design is by the French landscape architect Édouard André.

Accessibility
The castle is inhabited and is not accessible to visitors. The castle gardens are accessible for a fee. The estate surrounding the castle is freely accessible during the day."