Woningensemble De Vijf Werelddeelen - Antwerpen - Vlaanderen
31U E 597541 N 5673913
On the corner of the Schildersstraat and Plaatsnijdersstraat, overlooking the Museum of Fine Arts, is one of the most famous and most striking Art Nouveau buildings in Antwerp.
Location: Antwerpen, Belgium

[ENG] The ensemble of four houses was designed in 1901 by architect F. Smet-Verhas for "constructeur de navires" P. Roeis, who lived at 9 Rue de Brésil in Antwerp. The profession of this wealthy shipbuilder is reflected in the facade of the corner building, which has a balcony in the shape of a ship. The building is popularly called "The Boat".

The ensemble consists of a large, striking corner building with a gatehouse on the right with a house and a wide canopied terrace on the first floor.

The houses have a yellow brick facing on an ashlar plinth, enlivened with bands and decorative brickwork in contrasting colours, which is a typical use of materials for Art Nouveau. Rich use of natural stone for cornices, balconies and wall openings. Imaginative wrought ironwork also abounds in this ensemble: a beautifully crafted lantern in the corner, finely crafted balcony railing in the gatehouse, ornate grilles of the front doors and cellar windows. Expressive facade due to the wide variety of wall openings: in addition to the segmental arch and rectangular windows with I-beams, we also find the typical Art Nouveau basket arch windows. Striking in this ensemble is the very finely detailed and well-preserved joinery of windows and doors,

The corner building has four floors and a mezzanine; the low ground floor is lit by barred window openings, indicating the use of this storey for service areas. The lavish elaboration of the second and third storeys betrays that this is where the most important living spaces are located: they catch the eye because of the wooden bay window on the third storey, designed as a ship's bow, and through the wide round balcony window on the Schildersstraat. The adjoining gatehouse consists of two storeys, with three wide segment-arched wall openings on the ground floor: a window and two gates, with ornately forged bars. A beautiful glass canopy has been built on top of these garages on an iron framework with graceful columns.

[NL] Op de hoek van de Schilders- en de Plaatsnijdersstraat, uitkijkend op het Museum voor Schone Kunsten, staat één van de bekendste en meest sprekende art-nouveaupanden van Antwerpen. Het ensemble van vier woningen werd in 1901 ontworpen door architect F. Smet-Verhas voor "constructeur de navires" P. Roeis, wonende in de Rue de Brésil 9 in Antwerpen. Het beroep van deze welgestelde scheepsbouwer wordt uitgedragen in de gevel van het hoekpand, waar een balkon in de vorm van een schip is ingewerkt. Het pand wordt in de volksmond "Het bootje" genoemd. P. Roeis liet door Smet-Verhas verder in de straat ook twee identieke neoclassicistische burgerhuizen bouwen, op de nummers 45-47; deze zijn echter verbouwd.

Het ensemble bestaat uit een groot, opvallend hoekpand met rechts een poortgebouw met woonhuis een breed overluifeld terras op de verdieping. In de Plaatsnijder- en Schildersstraat verder drie panden met identieke art-nouveaulijstgevels, waarvan één pand (Schildersstraat 4) in 1964 volledig heropgebouwd in een standaard bouwstijl. De gevelopbouw en –afwerking van deze drie panden vinden we ook terug in de burgerhuizen die Smet-Verhas in de Oudekerkstraat 40 en Lange Van Ruusbroecstraat 135 realiseerde.

De woningen hebben een parement in gele baksteen op hardstenen plint, verlevendigd met banden en siermetselwerk in contrasterende kleuren, wat een typisch materiaalgebruik is voor de art nouveau. Rijk gebruik van natuursteen voor kordonlijsten, balkons en omlijstingen van muuropeningen. Ook fantasierijk smeedijzerwerk komt rijkelijk voor bij dit ensemble: op de hoek een prachtig uitgewerkte lantaarn, fijn uitgewerkte balkonleuning in het poortgebouw, sierlijk traliewerk van de voordeuren en keldervensters. Expressieve gevel door de grote verscheidenheid aan muuropeningen: behalve de segmentbogige en rechthoekige vensters met I-balken, vinden we ook de typische art nouveau korfboogvensters terug. Opvallend in dit ensemble is het zeer fijn uitgewerkte en goed bewaarde schrijnwerk van vensters en deuren, dat gekenmerkt wordt door fijne roedeverdeling van de bovenlichten.

Het hoekpand telt vier bouwlagen en een mezzanino; de lage begane grond is verlicht door door betraliede vensteropeningen, wat wijst op het gebruik van deze bouwlaag voor dienstruimtes. De rijkelijke uitwerking van tweede en derde bouwlaag, verraden dat zich hier de belangrijkste leefruimtes bevinden: ze springen in het oog door de als scheepsboeg uitgewerkte houten erker op de derde bouwlaag en door het brede ronde balkonvenster aan de Schildersstraat. Het aansluitende poortgebouw bestaat uit twee bouwlagen, met op de begane grond drie brede segmentbogige muuropeningen: een venster en twee poorten, voorzien van sierlijk gesmede tralies. Op deze garages is een prachtige glazen luifel gebouwd op een ijzeren framewerk met sierlijke zuiltjes.

De twee, oorspronkelijk drie, identieke rijwoningen die het hoekpand flankeren, hebben een eenvoudig, klassiek opgebouwde enkelhuisstructuur. De woningen tellen elk van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedaken. De gevels worden gedomineerd door een centraal, gebogen balkon op consoles voor een breed, korfbogig venster. Fraaie voordeur, met uitgewerkt bovenlicht en groen beglaasde luifel.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Plaatsnijdersstraat 1, Schildersstraat 2, 6