Burgerhuis De Zonnebloem - Antwerpen - Vlaanderen
31U E 600154 N 5673365
House De Zonnebloem, like the adjacent house De Tulp, was designed in 1900 by Jules Hofman. De Zonnebloem was built for G. Coppens, who lived at 65 Mechelsesteenweg.
Location: Antwerpen, Belgium

[ENG] It is a semi-detached bourgeois house of three storeys and one wide bay, with an extension to the right of a narrow bay containing the striking portico.

Hofman brings to this house a personal, high-quality interpretation of Art Nouveau forms that have been used before. The structure with a pointed window bay next to a lower, recessed door bay is inspired by De Grote Beer , a house by Jos Bascourt on the Cogels-Osylei, with the design of the niches in the Henry Van de Velde style.

The meandering interplay of lines in limestone (capitals, sills, consoles) and stucco (to decorate the imitation natural stone facing), the preserved and disappeared ironwork and the original design of the lower window were borrowed from Victor Horta.

The Florentine arches of the openwork portico were adopted by Ernest Stordiau and the wooden bay window on the side facade by Paul Hankar. Worth mentioning asymmetric wrought iron gate.

Interior in neo-Flemish Renaissance style, which contrasts with the Art Nouveau facade.

[NL] Woning De Zonnebloem werd net als de naastgelegen woning De Tulp in 1900 ontworpen door Jules Hofman. Beide woningen zijn gelijkaardig van opbouw en bouwstijl. De Zonnebloem werd gebouwd voor G. Coppens, die in de Mechelsesteenweg 65 woonde.

Het is een half vrijstaand burgerhuis van drie bouwlagen en één brede travee, met een aanbouw rechts van een smalle travee waarin de opvallende portiek zit.

Hofman brengt in deze woning een persoonlijke, kwalitatief hoogstaande interpretatie van reeds eerder toegepaste art-nouveau-vormen. De opbouw met puntig opgetrokken venstertravee naast lagere, inspringende deurtravee is geïnspireerd op De Grote Beer, een woning van Jos Bascourt op de Cogels-Osylei, met vormgeving van de nissen in Henry Van de Velde-stijl.

Het kronkelend lijnenspel in kalksteen (kapitelen, dorpels, consoles) en stuc (ter versiering van het imitatie-natuurstenen parement), het bewaarde en verdwenen smeedwerk en de oorspronkelijke vormgeving van het benedenvenster werden ontleend aan Victor Horta.

De Florentijnse bogen van de opengewerkte portiek zijn overgenomen van Ernest Stordiau en de houten erker aan de zijgevel van Paul Hankar. Vermeldenswaardig asymmetrisch smeedijzeren poorthek.

Interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl, wat contrasteert met de art-nouveaugevel.
Adresse/Adres/Adresses/Address: