Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School - Furnes, West-Vlaanderen
31U E 476343 N 5658049
NL - Onderdeel van het Athénée Royal. Gebouwd op de plek van het voormalige Gavegasthuis FR - Une partie de l'Athénée Royal. Construit sur le site de l'ancien Gavegasthuis EN - Part of the Athénée Royal. Built on the site of the former Gavegasthuis
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL
Beschrijving

Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten. In 1604 wijkt het lokaal van de Vlaamse School (lager onderwijs) voor het Kapucijnenklooster. De Latijnse School, nu ook Seminarie der Bursiers genoemd, blijft en wordt in 1627 uitgebreid; 1613- 1713, onderwijs verzorgd door norbertijnen van de Sint-Niklaasabdij, vervolgens door de Oratorianen tot aan de Franse bezetting. 1716: uitbreiding met oostelijke vleugel en kapel; ook verbeteringswerken.

Nummer 21, vermoedelijk gebouwd eind 16de eeuw, en uitgebreid met nummer 23 in 1627 zie ook bouwnaad tussen de twee gevels. Deels bewaarde oostelijke vleugel aan speelplaatszijde, van 1716.

Nummer 21. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot eind 16de eeuw, zie hoger. Verankerde bakstenen lijstgevel; zandstraling en siliconenbehandeling in 1972. Zogenaamd Brugse traveeên met bolbeloop; sporen van boogvelden boven de rechthoekige 19de-eeuwse vensters. Lodewijk XIV-deuromlijsting van 1739 naar ontwerp van en uitgevoerd door Jacobus Daghelet; kaderde in de reeks verfraaiingswerken van na 1716. Merkwaardige vertolking in lichtgele baksteen (Nieuwpoort) van natuurstenen voorbeelden, behalve sluitstenen en vernieuwde vazen (1972) van kalksteen; sokkel van gecementeerde blauwe hardsteen. Rondboogdeur met sluitsteen en imposten, gevat in rechthoekige omlijsting van vlakke pilasters met geprofileerde kroonlijst waarop centrale rondboognis met schelpvulling, tussen twee siervazen op sokkel; tegen geblokte achtergrond met flankerende voluten onderaan. Deels vernieuwd (?) houtwerk en Mariabeeld in de nis.

FR

Description

Une partie de l'Athénée Royal. Construit sur le site de l'ancien Gavegasthuis, fondé en 1324 par Joannes van Dendermonde, chanoine de l'église Sint-Walburga. Transféré à la ville par le chapitre en 1578 : transformé en école lorsqu'à la fin du XVIe siècle les différentes pensions de Furnes fusionnèrent dans la Sint-Jansgasthuis. En 1604, la salle de classe de l'Ecole flamande (enseignement primaire) cède la place au Monastère des Capucins. L'école latine, maintenant également appelée Seminarie der Bursiers, demeure et est agrandie en 1627; 1613-1713, enseignement dispensé par les Norbertins de l'abbaye Sint-Niklaas, puis par les Oratoriens jusqu'à l'occupation française. 1716 : extension avec aile est et chapelle ; également des améliorations.

Le numéro 21, probablement construit à la fin du XVIe siècle, et agrandi avec le numéro 23 en 1627, voir aussi la jointure entre les deux façades. Aile est en partie conservée côté cour de récréation, de 1716.

Numéro 21. Maison individuelle de trois travées et de deux étages sous un toit à pignon (faîtage parallèle à la rue, tuiles mécaniques), s'élevant en noyau à la fin du XVIe siècle, voir ci-dessus. Façade à ossature de brique ancrée ; sablage et traitement au silicone en 1972. Baies dites de Bruges à assise convexe ; traces de champs voûtés au-dessus des fenêtres rectangulaires du XIXe siècle. Cadre de porte Louis XIV de 1739 conçu et exécuté par Jacobus Daghelet ; partie de la série d'embellissements après 1716. Remarquable rendu en brique jaune clair (Nieuwpoort) d'exemples en pierre naturelle, à l'exception des clefs de voûte et des vases renouvelés (1972) en calcaire ; socle en calcaire bleu cimenté. Porte en plein cintre à clé de voûte et impostes, sertie dans un encadrement rectangulaire de pilastres plats à corniche profilée sur laquelle repose une niche centrale en plein cintre garnie de coquilles, entre deux vases décoratifs sur socle ; sur fond quadrillé avec volutes flanquantes en bas. Boiserie en partie renouvelée (?) et statue de la Vierge Marie dans la niche.

EN
Part of the Royal Athenaeum. Built on the site of the old Gavegasthuis, founded in 1324 by Joannes van Dendermonde, canon of the Sint-Walburga church. Transferred to the city by the chapter in 1578: transformed into a school when at the end of the 16th century the various boarding houses of Veurne merged into the Sint-Jansgasthuis. In 1604, the classroom of the Flemish School (primary education) gave way to the Capuchin Monastery. The Latin school, now also called Seminarie der Bursiers, remained and was enlarged in 1627; 1613-1713, teaching provided by the Norbertines of the Sint-Niklaas abbey, then by the Oratorians until the French occupation. 1716: extension with east wing and chapel; also improvements.

Number 21, probably built at the end of the 16th century, and enlarged with number 23 in 1627, see also the joint between the two facades. Aile is partly preserved on the playground side, from 1716.

Number 21. Detached house of three bays and two floors under a gable roof (ridge parallel to the street, mechanical tiles), rising in core at the end of the 16th century, see above. Anchored brick frame facade; sandblasting and silicone treatment in 1972. So-called Bruges bays with convex seat; traces of arched fields above rectangular 19th century windows. 1739 Louis XIV door frame designed and executed by Jacobus Daghelet; part of series of embellishments after 1716. Remarkable rendering in light yellow brick (Nieuwpoort) of examples in natural stone, except for keystones and vases renewed (1972) in limestone; base in cemented blue limestone. Semi-circular arched door with keystone and transoms, set in a rectangular frame of flat pilasters with a profiled cornice on which rests a central semi-circular arched niche furnished with shells, between two decorative vases on a base; on a checkered background with flanking volutes at the bottom. Partially renewed woodwork (?) and statue of the Virgin Mary in the niche.

Source

inventaris