Yläneen kirkko - Pöytyä, Finland
Yläneen Pyhän Olavin kirkko. Church of Saint Olav on Yläne.
Location: Finland

[FIN] Yläneen kirkko (ruots. Yläne kyrka) on Pöytyän seurakunnan kirkko Yläneellä Pöytyällä. Vuonna 1782 valmistuneen kirkon on suunnitellut Mikael Piimänen. Tyypiltään se on puinen pitkäkirkko, jonka seinät ovat korkeat ja katto keskiaikaisten kirkkojen kattoja tyyliltään muistuttava jyrkkä paanukatto. Kellotapuli on kirkon yhteydessä sen läntisenä tornina. Tornin päätteenä oleva kellohuone on kahdeksankulmainen ja varustettu sipulikupolilla. Kirkon seinät on maalattu punamullalla.

Kirkko ja siihen liittyvät korkea kiviaita ja lehtevä kirkkotarha hallitsevat ympäröivää maisemaa. Vaikka kirkkosali on useaan otteeseen uudistettu, ulkoa kirkko on säilynyt rakennusajankohtansa asussa. Kirkosta muutaman sadan metrin päässä sijaitsee vuonna 1877 rakennettu pappila, jossa on asunut muun muassa kirjailija Martti Haavio.

Kirkosta, kirkkomaasta ja pappilasta rakennuksineen muodostuva kokonaisuus on Museoviraston vuonna 2009 julkistamassa inventoinnissa määritelty yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

[Source: Wikipedia] (visit link)

[EN] Ylänee church (Swedish: Yläne kyrka) is the parish church of Pöytyä in Yläne Pöytyä. The church, completed in 1782, was designed by Mikael Piimänen. Its type is a long wooden church with high walls and a steep tiled roof similar in style to the roofs of medieval churches. The belfry is connected to the church as its western tower. The clock room at the end of the tower is octagonal and equipped with an onion dome. The walls of the church are painted with red clay.

The church and the associated high stone fence and leafy churchyard dominate the surrounding landscape. Even though the church hall has been renovated several times, the exterior of the church has been preserved in its original appearance. A few hundred meters from the church is a rectory built in 1877, where the writer Martti Haavio has lived, among others.

The ensemble consisting of the church, churchyard and rectory with its buildings was defined as one of Finland's nationally significant built cultural environments in the inventory published by the Finnish Museum Agency in 2009.