Torre Galatea i Casa Gorgot - Figueres, Girona, Spain
31T E 496635 N 4679507
A preserved medieval tower is part of the Dali Theatre-Museum in Figueres, Girona, Spain. Una torre medieval conservada és una secció del Teatre-Museu Dalí de Figueres, Girona, Espanya.
Location: Cataluña, Spain

A preserved medieval tower is part of the Dalí Theatre-Museum in Figueres, Girona, Spain. A marker mounted to the more southern of two doors on the building's west side (along Pujada del Castell) briefly highlights its long history:
Cylindrical corner tower and fragment of wall make up the only preserved remains of the medieval fortification of the city. The northwest limit of the town until the middle of the 18th century, the Gorgot tower had several uses throughout the 19th century and suffered a process of abandonment and partial ruin, until in the 1930s the Gorgot family - owners from the 17th century - promoted the reform project drawn up by the architect Pelai Martinez in order to open the interior of the house to Carrer de la Pujada del Castell with an access portal and vertical windows which would display the main floor. In 1983, the City Council of Figueres and the Government of Catalonia acquired it in order to facilitate the expansion of the Dali Theatre-Museum, and the complex was renamed Torre Galatea and decorated following a project by the painter from Figueres [Dalí], conceived as a tribute to Gala, and to all his enigmas. Currently, it houses some of the rooms of the Theatre-Museum and is the seat of the Gala-Salvador Dali Foundation.

Galatea Tower and Gorgot House
(current Gala-Salvador Dalí Foundation)
unknown author
13th - 20th century

[CAT] Una torre medieval conservada és una secció del Teatre-Museu Dalí de Figueres, Girona, Espanya. Un marcador muntat a la part més meridional de les dues portes del costat oest de l'edifici (al llarg de la Pujada del Castell) en destaca breument la seva llarga història:

Torre cilíndrica cantonera i fragment de muralla que conformen les uniques restes de la fortificacio medieval de la citat que es conserven. Limit nord-oest de la vila fins a mitjan del segle XVIII, Ia torre Gorgot va tenir diversos usos al llarg del segle XIX i va patir un proces d'abandonament i ruina parcial, fins que a la década de 1930 la familia Gorgot -propietaris d'ençà del segle XVII- va impulsar el projecte de reforma dibuixat per l'arquitecte Pelai Martinez per tal d'obrir el casal interior cap al carrer de la Pujada del Castell amb un portal d'acces i finestrals verticals amb relació als quals es desplegaria la planta noble. L'any 1983, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya el van adquirir per tal de facilitar l'ampliació del Teatre-Museu Dali, i el conjunt va ser rebatejat amb le nom de Torre Galatea i decorat seguint un projecte del pintor figuerenc [Dalí], concebut com a homenatge a Gala, i a tots els enigmes. Actualment, allotja una part de les sales del Teatre-Museu i és la seu de la Fundació Gala-Salvador Dali.

Torre Galatea i Casa Gorgot
(actual Fundació Gala-Salvador Dalí)