Sint-Barnabaskerk - Haastrecht, the Netherlands
31U E 621998 N 5762548
The Roman Catholic Sint-Barnabaschurch in Haastrecht is a typical so-called Waterstaat-kerk from the 19th century
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL Van bron
De Sint-Barnabaskerk is een in 1852 tot 1854 gebouwde eenbeukige zaalkerk in de plaats Haastrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De kerk is in gebruik bij de rooms-katholieke H. Barnabasparochie en gevestigd aan de Grote Haven 8 te Haastrecht.

De kerk is gebouwd als vervanger van de 17e-eeuwse schuurkerk die van 1682 tot 1853 in Haastrecht op dezelfde locatie in gebruik was. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel. De kerk is gebouwd in neoclassicistische stijl en is hiermee een laat voorbeeld van neoclassicistische architectuur. De bouwstijl wordt ook wel aangeduid als 'waterstaatstijl'. De kerk is gebouwd door aannemer D. van Kent uit Utrecht. De kerk is in 1854 ingezegend door de Deken van Rotterdam, op 10 juni 1855 consacreerde de Bisschop van Haarlem de kerk.

ENG From source
The Sint-Barnabaskerk is a single-aisled hall church built in 1852 to 1854 in the town of Haastrecht, in the Dutch province of South Holland. The church is used by the Roman Catholic H. Barnabas parish and is located at Grote Haven 8 in Haastrecht.

The church was built to replace the 17th-century barn church that was in use at the same location in Haastrecht from 1682 to 1853. The church was built to a design by architect W.J. from Vogelpoel. The church was built in neoclassical style and is therefore a late example of neoclassical architecture. The architectural style is also referred to as 'water management style'. The church was built by contractor D. van Kent from Utrecht. The church was consecrated in 1854 by the Dean of Rotterdam, on June 10, 1855 the Bishop of Haarlem consecrated the church.

Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 06/10/1855

Age of Church building determined by?: Other reliable source