18e eeuwse monumentale boerderij met rietendak
18e eeuwse monumentale boerderij met rietendak liggend aan de Kromme Rijn
Location: Utrecht, Netherlands

"Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen boerderijensemble, bestaande uit een boerderij en zomerhuis. Het ensemble is fraai gelegen op de westelijke oever van de Kromme Rijn, de voorzijde geprojecteerd op de rivier en het aan de overzijde van de rivier gelegen wandelpad. Op de wandelingen over de oostelijke oever van de rivier en de formele laan achter de boerderij vormt het ensemble een markant decoratief-landelijk element. Oorspronkelijk was de hofstede een pachtboerderij van kasteel Rhijnauwen. In 1919 is de boerderij met het kasteel, de gronden en bijbehorende gebouwen in eigendom overgegaan naar de huidige eigenaar, de gemeente Utrecht. De boerderij heeft nog steeds een agrarische functie. Het boerderijensemble dateert uit de 18de eeuw.

Omschrijving

De rood bakstenen BOERDERIJ op rechthoekige grondslag is van het langhuistype en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een riet gedekt zadeldak met afgewolfde uiteinden. In de voorgevel (zuidoost) op de begane grond vier empire vensters, daarboven twee empire vensters in een kleiner formaat. In de zijgevels diverse vensters en deuren, de stalramen zijn omstreeks 1960 vervangen. De achtergevel is in 1949 vernieuwd. De oorspronkelijke plattegrond en indeling zijn nagenoeg gaaf bewaard gebleven. Rechtsvoor (onder het woonhuis) en linksachter (tussen woon- en achterhuis) een kelder, de kelder rechtsvoor krijgt daglicht via twee keldervensters in voor- en zijgevel.

Waardering

De BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij en zomerhuis "Hofstede Rhijnauwen" behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde, karakteristieke vormgeving;

- vanwege de fraaie ligging aan de Kromme Rijn;

- als traditioneel-ornamenteel element in het landschap, dat als zodanig deel uitmaakt van verschillende wandelingen;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw."

Eng
"Farm ensemble located northeast of the main building, consisting of a farmhouse and summer house. The ensemble is beautifully situated on the western bank of the Kromme Rijn, with the front projected onto the river and the footpath on the other side of the river. On the walks on the east bank of the river and the formal avenue behind the farm, the ensemble forms a striking decorative rural element. Originally, the homestead was a tenant farm of Rhijnauwen Castle. In 1919, the farm with the castle, the land and associated buildings was transferred to the current owner, the municipality of Utrecht. The farm still has an agricultural function. The farm ensemble dates from the 18th century.

Description

The red brick FARM on a rectangular foundation is of the longhouse type and consists of one storey and a roof storey under a thatched gable roof with truncated ends. In the facade (southeast) on the ground floor four empire windows, above that two empire windows in a smaller format. Various windows and doors in the side walls, the stable windows were replaced around 1960. The rear facade was renewed in 1949. The original floor plan and layout have been preserved almost intact. At the front right (under the house) and at the back left (between the house and the back house) a cellar, the cellar at the front right receives daylight through two cellar windows in the front and side facade.

Valuation

The BOERDERIJ, part of an ensemble of farm and summer house "Hofstede Rhijnauwen" belonging to the country estate Rhijnauwen is of general interest:

- due to age;

- because of the intact, characteristic design;