Zeldenrust - Hooge Zwaluwe - NL
31U E 621049 N 5727269
De molen werd in 1866 gebouwd in opdracht van A. Pals. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van onderdelen van een poldermolen uit het land van Voorne 51.6833300918813, 4.751003106331599
Location: Noord-Brabant, Netherlands

De molen werd in 1866 gebouwd in opdracht van A. Pals. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van onderdelen van een poldermolen uit het land van Voorne-Putten.
Pals was tot 1890 eigenaar/mulder van deze molen; toen emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Later ging de molen over naar Jan Rombouts, een telg uit een bekende molenaarsfamilie, afkomstig uit Elshout (onder Drunen).
Harry Rombouts nam in 1937 zijn vaders bedrijf over en dreef de molen tot zijn (te vroege) overlijden in 1944. Toen nam diens neef A.A. (Antoon) Rombouts, wederom uit Elshout, de molen over. In 1946 hertrouwde Harry's weduwe met Antoon.
In latere jaren was ook Dim Rombouts, zoon van Harry, veel bij molen en bedrijf betrokken. Eigenaren sinds de bouw Antonie Pals (1866-1871)Dingena Pals cs (1871-1893) Johannes Adrianus Rombouts (1893-1937)Harry Rombouts (1937-1944) Mw. Lies Rombouts-van der Made (1944-1990) Erven mevrouw Rombouts (1990-1990)Stichting Molen Zeldenrust (1990-heden).
Bij een grote restauratie (1994/97) werden alle vloeren vervangen; van de drie koppel maalstenen keerde er vervolgens maar een terug. In 1995 was de molen draaivaardig en op Nationale Molendag 1997 volgde de feestelijke (maalvaardige) ingebruikname.

The mill was built in 1866, commissioned by A. Pals. The construction used parts of a polder mill from the land of Voorne-Putten.
Pals owned/muldered this mill until 1890, when he emigrated to the United States. Later, the mill passed to Jan Rombouts, a scion of a well-known family of millers, from Elshout (below Drunen).
Harry Rombouts took over his father's business in 1937 and ran the mill until his (too early) death in 1944. Then his nephew A.A. (Antoon) Rombouts, again from Elshout, took over the mill. In 1946, Harry's widow remarried Antoon.
In later years, Dim Rombouts, son of Harry, was also much involved in mill and business. Owners since its construction Antonie Pals (1866-1871)Dingena Pals cs (1871-1893) Johannes Adrianus Rombouts (1893-1937)Harry Rombouts (1937-1944) Mrs Lies Rombouts-van der Made (1944-1990)Mrs Rombouts' heirs (1990-1990)Stichting Molen Zeldenrust (1990-present).
During a major restoration (1994/97), all floors were replaced; only one of the three pair of grinding stones subsequently returned. In 1995 the mill was turn-able and on National Mill Day 1997 followed the festive (mill-able) inauguration.

Date of Manufacture: 01/01/1866

Purpose: Milling