dorpspomp - Geertruidenberg - NL
Dorpspomp op de markt van Geertruidenberg in 1767 gemaakt door Guilliam Carrier
Location: Noord-Brabant, Netherlands

In de historische kern van Geertruidenberg bevinden zich vijf waterpompen: drie op de Markt, één in de Koestraat en één in de Vismarktstraat. Alle vijf zijn het zwengelpompen: door middel van een handbediende zwengel wordt het grondwater omhoog gepompt. In de loop van de zeventiende eeuw kwamen waterpompen in zwang om ondiep grondwater omhoog te pompen. Dit grondwater diende als vervanging voor het gebruik van rivier- of regenwater. Uiteraard bleven waterputten, regenbakken en rivierwater in gebruik, maar in stedelijke gebieden ging men meer en meer over tot het plaatsen van gemeenschappelijke waterpompen. De pompen in Geertruidenberg zijn door middel van loden pijpen aangesloten op de middeleeuwse nabijgelegen ‘welwaterputten’. Om enige grandeur uit te stralen, kregen de pompen op de centrale pleinen een fraai uitgevoerde behuizing in natuursteen. Op de Markt in Geertruidenberg zijn ze in 1767 gemaakt door Guilliam Carrier. De pompen verloren hun functie van gemeenschappelijke watervoorziening bij de aanleg van de waterleiding in de twintigste eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ze nog in gebruik. De pompen zijn aangesloten op de gemeentelijke waterafvoer. Onder de kranen was of een put met rooster of een blauwe hardstenen morsplaat aangebracht.

There are five water pumps in the historical core of Geertruidenberg: three on the Markt, one in the Koestraat and one in the Vismarktstraat. All five are crank pumps: a hand-operated crank is used to pump up groundwater. During the seventeenth century, water pumps came into vogue to pump up shallow groundwater. This groundwater served as a substitute for using river or rainwater. Of course, wells, cisterns and river water remained in use, but in urban areas, people increasingly turned to communal water pumps. The pumps in Geertruidenberg were connected by lead pipes to the medieval nearby 'wells'. To exude some grandeur, the pumps in the central squares were given a beautifully executed housing in natural stone. On the Markt in Geertruidenberg, they were made by Guilliam Carrier in 1767. The pumps lost their function of communal water supply with the construction of the waterworks in the 20th century. During the Second World War, they were still in use. The pumps were connected to the municipal drainage system. Under the taps was either a pit with grate or a bluestone spill plate.

Is it Working: no

How to find.: