Molen De Onvermoeide - Raamsdonsveer - NL
Koren en schorsmolen de onvermoeide gebouwd in 1890 en gerestaureerd in 1974
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Raamdonksveer kreeg relatief laat enige omvang: pas anno 1890 kwam bij de gemeente aanvragen binnen voor de bouw van een koren- en schorsmolen.

Inderdaad: het was er niet een, het waren er twee tegelijk. Tot dan toe was er alleen een rosmolen in het dorp. De ene aanvraag kwam van de weduwe Rombouts (het bekende Brabantse molenaarsgeslacht), die voor haar zoon een molen wilde oprichten, de andere kwam van Willem Martens uit het nabijgelegen Waspik. Voor beide molens werd op 1 april 1890 een bouwvergunning verleend.
De molen van de familie Rombouts kreeg de naam Zeldenrust (een naam die veelvuldig voorkwam in de regio rond Breda) en die van Martens De Onvermoeide (beetje rivaliteit).

De Zeldenrust werd in de jaren dertig verkocht aan molenaar De Bruijn. In 1956 brandde deze kapitale stellingmolen helaas uit. Diverse malen zijn pogingen ondernomen om er weer een maalvaardige molen van te maken, maar in 1991 werd de ruim 20 meter hoge molenromp gesloopt. De Zeldenrust stond ongeveer 500 meter van De Onvermoeide.
meer lezen? ( (visit link) )

Raamdonksveer gained some size relatively late: it was not until anno 1890 that applications were received by the municipality to build a corn and bark mill.

Indeed: it was not one, it was two at once. Until then, there was only a horse mill in the village. One application came from the widow Rombouts (the famous Brabant family of millers), who wanted to erect a mill for her son, the other came from Willem Martens from nearby Waspik. Planning permission was granted for both mills on 1 April 1890.
The Rombouts family's mill was named Zeldenrust (a name frequently used in the region around Breda) and Martens' De Onvermoeide (bit of rivalry).

The Zeldenrust was sold to miller De Bruijn in the 1930s. In 1956, this capital scaffold mill unfortunately burned out. Several attempts were made to turn it back into a grinding mill, but in 1991, the more than 20-metre-high mill hull was demolished. The Zeldenrust stood about 500 metres from De Onvermoeide.
read more ( (visit link) )

Date of Manufacture: 01/01/1890