Architectenwoning van Remi Lemahieu - Gullegem, West-Vlaanderen
31U E 514703 N 5631964
NL - Vrijstaande stadsvilla opgetrokken in 1902. EN - Detached city villa built in 1902. FR - Villa de ville individuelle construite en 1902, .
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Beschrijving

Vrijstaande stadsvilla opgetrokken in 1902, zie boogvelden, en qua stijl aansluitende bij de art nouveau (Belle Epoque). Eigen woning van architect Remi Lemahieu, die tevens mede-eigenaar was van de achtergelegen houthandel. Deze bijkomende activiteit komt duidelijk naar voor in de luxueuze aankleding van de woning die getypeerd wordt door de rijke houtsoorten en het grote vakmanschap in de afwerking van de materialen.

Verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond met afgeschuinde zijde. Pannen dak. Speels uitgewerkte voorgevel met parement van witte baksteen (Brique de Silezie) en verlevendigd door het gebruik van arduin voor plint, deur- en vensteromlijstingen en de als mascarons uitgewerkte sluitstenen. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen centraal uitlopend in puntgevel met rondboogfries en met beschadigd houten windbord. Rechthoekige vensters gevat in doorgetrokken rondboognis. Boogvelden met reliëf met architectensymbolen. Centrale muurnis met zegende Christus. De rechterhoek wordt gemarkeerd door een polygonaal torentje onder ingesnoerde leien spits met lantaarn. Rechthoekige en licht getoogde vensters met afzaten van arduin of witte baksteen. Behouden schrijnwerk van rood noors naaldhout en rood grenen in de volksmond ook wel "Peach Pine", genoemd. Bovenlichten met groen gekleurd glas. Getoogde deur met inscriptie "R. LEMAHIEU ARCHITECTE". Behouden belmechanisme. Afgeschuinde linker hoektravee oplopende in dakvenster met open spant. Boogveld van dakvenster met inscriptie PAX.

Gaaf bewaard eclectisch aangekleed interieur. Gaaf bewaarde kantoorruimte met behouden aankleding en ingewerkte kasten. Deze ruimte was vermoedelijk het naamkaartje van de architect en de houthandel, zie de rijke houtsoorten (Rood Grenen of “Peach Pine”) en de ingenieuze kastensystemen. Rechts van de gang twee opeenvolgende salons van elkaar gescheiden door vierledige glasdeur. Enfilade van twee salons en merkwaardige eetplaats of "veranda". Marmeren plint met erboven houten lambrisering met ingewerkte kasten met erboven bepleisterde wanden met fresco’s die druivenranken voorstellen. Beschilderd pseudo-cassettenplafond met lanterneau met glas in lood; florale motieven. Doorgeefluik naar keuken. Bovenverdieping met verschillende kamers onder meer met behouden ingebouwde kasten en eenvoudige schouwmantels.

EN

Description

Detached city villa built in 1902, see arched fields, and styled in line with Art Nouveau (Belle Epoque). Own home of architect Remi Lemahieu, who was also co-owner of the timber trade at the back. This additional activity is clearly reflected in the luxurious decoration of the house, which is typified by the rich types of wood and the great craftsmanship in the finishing of the materials.

Anchored brick construction on an L-shaped plan with sloping sides. Tile roof. Playfully elaborated facade with white brick facing (Brique de Silezie) and enlivened by the use of bluestone for plinth, door and window frames and the keystones designed as mascarons. List facade of four bays and two storeys ending in a central gable with round-arched frieze and with damaged wooden windboard. Rectangular windows set in round-arch recesses. Embossed arc fields with architect symbols. Central wall niche with blessed Christ. The right corner is marked by a polygonal turret under constricted slate spire with lantern. Rectangular and slightly arched windows with bluestone or white brick trim. Preserved joinery of red Norwegian softwood and red pine, also known as 'Peach Pine'. Skylights with green colored glass. Arched door with inscription 'R. LEMAHIEU ARCHITECTE'. Retain bell mechanism. Beveled left corner bay ascending into roof window with open truss. Arch field of roof window with PAX inscription.

Well preserved eclectic decorated interior. Well-preserved office space with preserved furnishings and built-in cupboards. This space was probably the name tag of the architect and the timber trade, see the rich types of wood (Red Pine or “Peach Pine”) and the ingenious cupboard systems. To the right of the corridor, two successive salons separated by a four-part glass door. Enfilade of two lounges and curious dining room or 'veranda'. Marble plinth with wooden paneling above with built-in cupboards with plastered walls above with frescoes depicting grape vines. Painted pseudo-cassette ceiling with lanterneau with stained glass; floral motifs. Serving hatch to kitchen. Upper floor with several rooms, including preserved built-in cupboards and simple fireplace mantles.

FR

Description

Villa de ville individuelle construite en 1902, voir des champs voûtés et de style Art Nouveau (Belle Epoque). Propre maison de l'architecte Remi Lemahieu, qui était également copropriétaire du commerce du bois à l'arrière. Cette activité supplémentaire se reflète clairement dans la décoration luxueuse de la maison, qui se caractérise par la richesse des essences de bois et le grand savoir-faire dans la finition des matériaux.

Construction en brique ancrée sur un plan en L à pans inclinés. Toit en tuiles. Façade ludiquement élaborée avec un parement de brique blanche (Brique de Silezie) et animée par l'utilisation de la pierre bleue pour les plinthes, les encadrements de portes et fenêtres et les clefs de voûte en mascarons. Façade en gîte de quatre travées et de deux étages se terminant par un pignon central à frise en plein cintre et à pare-brise en bois abîmé. Fenêtres rectangulaires insérées dans des évidements en plein cintre. Champs d'arc en relief avec symboles d'architecte. Niche murale centrale avec Christ béni. L'angle droit est marqué par une tourelle polygonale sous flèche étranglée en ardoise à lanternon. Fenêtres rectangulaires et légèrement cintrées avec garniture en pierre bleue ou en brique blanche. Menuiserie préservée en résineux rouges norvégiens et pin rouge, également connu sous le nom de 'Peach Pine'. Puits de lumière avec verre de couleur verte. Porte voûtée avec inscription 'R. LEMAHIEU ARCHITECTE'. Conserver le mécanisme de la cloche. Baie d'angle gauche biseautée montant dans la fenêtre de toit avec ferme ouverte. Champ d'arc de fenêtre de toit avec inscription PAX.

Intérieur à la décoration éclectique bien conservé. Espace de bureau bien conservé avec mobilier préservé et placards intégrés. Cet espace était probablement le porte-nom de l'architecte et du négociant en bois, voir la richesse des essences de bois (Pin Rouge ou 'Peach Pine') et les ingénieux systèmes d'armoires. A droite du couloir, deux salons successifs séparés par une porte vitrée en quatre parties. Enfilade de deux salons et curieuse salle à manger ou 'véranda'. Socle en marbre avec boiseries au-dessus avec placards intégrés avec murs en plâtre au-dessus avec fresques représentant des vignes. Plafond pseudo-cassette peint avec lanterneau avec vitrail; motifs floraux. Passe-plat à la cuisine. Étage supérieur avec plusieurs pièces, dont des placards intégrés conservés et des manteaux de cheminée simples.

Source

inventaris