Kasteel Middachten - De Steeg, NL
32U E 298970 N 5767332
Middachten is een landgoed dat al meer dan 800 jaar oud is. In al die eeuwen is het door vererving binnen de familie van de ene op de andere generatie overgegaan.
Location: Gelderland, Netherlands

"Kasteel Middachten staat in het Nederlandse dorp De Steeg (gemeente Rheden) in Gelderland, niet ver van de rivier de IJssel. Het wordt omgeven door het landgoed Middachten. Het is een rijksbeschermde historische buitenplaats met veertig complexnummers. Het kasteel is in 1967-1971 gerestaureerd. Middachten is in 1991 door het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) opgenomen in de lijst van ruim honderd onroerende monumenten, die in buitengewone omstandigheden bijzondere bescherming behoeven.

Geschiedenis
Middachten wordt voor het eerst genoemd in 1190 als vrij goed van Jacobus de Mithdac. Aan het begin van de 14e eeuw droeg Everardus van Steenre (1335-tussen 1392 en 1400) de bezitting (ter bescherming) over aan Reinald Graaf van Gelre. Everardus ontving het vervolgens in 1357 van de graaf in leen terug. Everardus van Middachten is stamvader van alle latere heren en vrouwen van Middachten; tot 1625 bleef het kasteel in deze familie. Het kasteel is dus van middeleeuwse oorsprong, maar werd herhaaldelijk verwoest en in gewijzigde vorm herbouwd.

De oudste bouwdelen gaan terug tot 1354-'57 toen Hendrik van Middachten een omgrachte en onderkelderde vierkante donjon liet bouwen met twee haakse vleugels aan een binnenplaats. Verder liet hij een forse voorburcht aanleggen. Na vernielingen in 1624 en 1629 volgde herstel in 1643. In het Rampjaar 1672 werd het grotendeels verwoest. De huidige vorm kreeg het kasteel bij een ingrijpende verbouwing en vergroting in 1694-'97 in opdracht van Godard van Reede-Ginkel, graaf van Athlone, en zijn vrouw Ursula Philippota van Raesfelt. Naar plannen van Jacob Roman - en met Steven Vennecool als uitvoerend architect - werd het kasteel aan beide zijden vergroot met een uitbouw en kreeg de zuidzijde een smalle uitbouw. Aan de voorzijde verrees een nieuw middenrisaliet met een grotendeels in zandsteen uitgevoerde pronkgevel, vervaardigd door steenhouwer Jan Schrader uit Gildehaus. Onder de boogvormig verhoogde kroonlijst bevindt zich het alliantiewapen van de opdrachtgevers. De gevel heeft strak classicistische vormen en is voorzien van decoraties in Lodewijk XIV-stijl. De door siervazen in Lodewijk XIV-stijl geflankeerde brug dateert ook van deze bouwfase.

Bouw
Het is een vierkant gebouw met risalieten aan de vier zijden. Van architectonisch belang zijn vooral de vestibule en het trappenhuis in Lodewijk XIV-stijl. Ook in de meeste andere vertrekken zijn de oude schouwen, wandbetimmeringen en stucplafonds bewaard gebleven. Op het omringende landgoed vallen de bomenlanen op; daarnaast zijn er enkele oude bijgebouwen. Een van de bomen zou met een leeftijd van 150 jaar de oudste ceder van Nederland zijn.

Tuin
Nadat het kasteel in 1698 herbouwd was, is met de aanleg van de tuin begonnen. De tuinen van Versailles waren tussen 1700 - 1725 de inspiratiebron voor het grondplan (de muren, grachten en lanen) van de tuin. Binnen deze structuur werd een formele tuin gecreëerd met geschoren hagen, vormbomen en steile taluds. Aan het einde van de 18e eeuw raakt de Engelse landschapstuin in de mode en de tuin van Middachten werd op beperkte schaal aangepast aan deze mode. Hagen verdwenen en glooiende grasvelden en boomgroepen werden aangelegd. De invloed van Eduard Petzold laat zich terugvinden in de vele rododendrongroepen. Vervolgens hebben graaf en gravin Bentinck-Van Heeckeren van Wassenaer in 1900 Hugo Poortman (een leerling van de Franse tuinarchitect Édouard André) opdracht gegeven weer een formele tuin aan te leggen. Hierin moesten echter wel aspecten van de Engelse landschapstuin bewaard blijven. De tuin werd toen zoals deze nu nog wordt aangetroffen.

Het kasteel had vroeger uitgebreide landerijen. Hoewel deze niet meer in bezit zijn van de eigenaren van het kasteel (de erven van Graf zu Ortenburg), kunnen de gebouwen die vroeger tot het kasteel behoorden worden herkend aan de kleurstelling: rood en wit. Een treffend voorbeeld hiervan is het postkantoor van De Steeg."

Eng
Middachten Castle is located in the Dutch village of De Steeg (municipality of Rheden) in Gelderland, not far from the river IJssel. It is surrounded by the Middachten estate. restored. Middachten was included in 1991 by the Ministry of Welfare, Public Health and Culture (WVC) in the list of more than a hundred immovable monuments that require special protection in exceptional circumstances.

History
Middachten is first mentioned in 1190 as quite good by Jacobus de Mithdac. At the beginning of the 14th century, Everardus van Steenre (1335-between 1392 and 1400) transferred the property (for protection) to Reinald Graaf van Gelre. Everardus subsequently received it back from the count in 1357. Everardus van Middachten is ancestor of all later lords and women of Middachten; until 1625 the castle remained in this family. The castle is thus of medieval origin, but was repeatedly destroyed and rebuilt in a modified form.

The oldest building parts date back to 1354-'57 when Hendrik van Middachten had a moated and basement square keep built with two angled wings on a courtyard. He also built a large forecourt. After destruction in 1624 and 1629, restoration followed in 1643. It was largely destroyed in the Disaster Year of 1672. The castle took its present form during a major renovation and enlargement in 1694-97 commissioned by Godard van Reede-Ginkel, Count of Athlone, and his wife Ursula Philippota van Raesfelt. According to plans by Jacob Roman - and with Steven Vennecool as executive architect - the castle was enlarged on both sides with an extension and the south side was given a narrow extension. A new central risalite was erected at the front with a showpiece facade largely made of sandstone, made by stonemason Jan Schrader from Gildehaus. Under the arch-shaped raised cornice is the alliance coat of arms of the patrons. The facade has austere classical forms and is decorated in Louis XIV style. The bridge, flanked by decorative vases in Louis XIV style, also dates from this construction phase.
Build
It is a square building with risalites on the four sides. Of architectural interest are the vestibule and the staircase in Louis XIV style. The old fireplaces, wall paneling and stucco ceilings have also been preserved in most other rooms. The tree-lined avenues on the surrounding estate are striking; in addition there are some old outbuildings. One of the trees is said to be the oldest cedar in the Netherlands with an age of 150 years.

Garden
After the castle was rebuilt in 1698, the construction of the garden started. Between 1700 and 1725, the gardens of Versailles were the source of inspiration for the ground plan (the walls, canals and avenues) of the garden. Within this structure, a formal garden was created with trimmed hedges, topiary trees and steep embankments. At the end of the 18th century, the English landscape garden became fashionable and the Middachten garden was adapted to this fashion on a limited scale. Hedges disappeared and sloping lawns and groups of trees were created. The influence of Eduard Petzold can be found in the many rhododendron groups. Subsequently, Count and Countess Bentinck-Van Heeckeren van Wassenaer commissioned Hugo Poortman (a student of the French garden architect Édouard André) in 1900 to create another formal garden. However, aspects of the English landscape garden had to be preserved. The garden then became as it is still found today.

The castle used to have extensive lands. Although these are no longer owned by the owners of the castle (the heirs of Graf zu Ortenburg), the buildings that used to belong to the castle can be recognized by the color scheme: red and white. A striking example of this is the post office of De Steeg."