Van Brakell - Doesbrug, NL
Klein beeldje van kolonel van Brakell in de tuin van het van Brakellhofje
Location: Gelderland, Netherlands

"Het huis kwam in 1811 in bezit van Stadscommandant Luitenant-kolonel W. de Vaynes van Brakell, wiens geslacht afkomstig was uit de Franse regio Dauphiné. In november 1813 bracht hij, met gevaar voor eigen leven, de Franse bezetters tot bedaren door een kolonelshoed met de Franse kokarde (een onderscheidingsteken in de nationale kleuren op hoed of muts), op te zetten, waarmee hij een beroep deed op het Franse eergevoel. Hij voorkwam de plundering van de stad en werd de naamgever van het Hofje. Een klein bronzen beeld van de hand van Pieter Snijders vormt een eerbetoon aan hem."

Eng
"In 1811 the house came into the possession of City Commandant Lieutenant Colonel W. de Vaynes van Brakell, whose family came from the French region of Dauphiné. In November 1813, at the risk of his own life, he calmed the French occupiers by wearing a colonel's hat with the French cockade (an insignia in the national colors on a hat or cap), thus appealing to the French sense of honor, he prevented the plunder of the city and became the namesake of the Hofje. by Pieter Snijders is a tribute to him."