Nr 1 - Zaanseschans - NL
31U E 623413 N 5815564
De Zaanse Schans is een cultureel erfgoed dorp aan de Zaan The Zaanse Schans is a cultural heritage village on the Zaan
Location: Noord-Holland, Netherlands

De Zaanse Schans is één van de toeristische toplocaties van Nederland.

Het is een unieke woon- en werkbuurt met musea, molens, winkels, oude ambachten, restaurants, een informatiecentrum en een rondvaartdienst. Deze buurt geeft een uitstekend beeld van de Zaanstreek in de zeventiende en achttiende eeuw. Tussen de traditionele houten huizen, pakhuizen en windmolens krijgt men op de Zaanse Schans het gevoel terug te zijn in lang vervlogen tijden.

Historie
De Zaanstreek is een eeuwenoud veenweidegebied, dat zijn naam ontleent aan de rivier de Zaan. Deze belangrijke Noord-Hollandse waterweg zorgde voor de natuurlijke afwatering van de veengebieden. Aan het eind van de dertiende eeuw moet er al een omvangrijk stelsel van dijken en dammen hebben bestaan.

Gebouwen
De historische ontwikkeling van bouwconstructies, architectuur, versieringen en van de gebruikte traditionele bouwmaterialen is op de Zaanse Schans uitstekend te volgen. Hout was het beste bouwmateriaal op de slappe ondergrond van laagveen. Bovendien was hout ruim voorhanden, want veel molens waren houtzaagmolens."
(visit link)

"De Zaanse Schans is een vrij toegankelijk woon-werkgebied anno 1850. Ondanks dat er elke dag bezoekers van over de hele wereld deze buurt bezoeken is het goed om te weten dat er nog steeds mensen wonen. Houd hier tijdens uw bezoek rekening mee. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van verse koeken, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoekenrestaurant.
Een dagje uit op de Zaanse Schans in Noord-Holland is leuk én leerzaam."

Eng
The Zaanse Schans is one of the top tourist locations in the Netherlands.

It is a unique living and working area with museums, windmills, shops, old crafts, restaurants, an information center and a tour service. This neighborhood provides an excellent picture of the Zaan region in the seventeenth and eighteenth centuries. Between the traditional wooden houses, warehouses and windmills, the Zaanse Schans gives you the feeling of being back in times long gone.

History
The Zaanstreek is an ancient peat meadow area, which takes its name from the river Zaan. This important North Holland waterway provided the natural drainage of the peat areas. At the end of the thirteenth century there must have already been an extensive system of dikes and dams.

Buildings
The historical development of building structures, architecture, decorations and of the traditional building materials used can be followed very well at the Zaanse Schans. Wood was the best building material on the soft subsoil of low moors. Moreover, wood was widely available, because many mills were sawmills."
(visit link)

"The Zaanse Schans is a freely accessible living and working area dating back to 1850. Despite the fact that visitors from all over the world visit this neighborhood every day, it is good to know that people still live there. Keep this in mind during your visit. past the bakery museum and enjoy the smell of fresh cakes, or take a look inside the warehouse where clogs are made.The cheese factory, tin foundry and the various windmills should certainly not be missed.The Zaanse Schans is a unique village in the Netherlands, full wooden houses, windmills, barns and workshops.Take a bike or boat trip, browse the shops or enjoy a meal in the pancake restaurant.
A day out at the Zaanse Schans in North Holland is fun and educational."
Opening Times:
Niet alle attracties zijn elke dag geopend, maar de meeste attracties zijn van 09:00 – 17:00 uur open. Check op de site wat er op welke dag te doen is https://www.dezaanseschans.nl/plan-uw-bezoek/openingstijden/ Eng Not all attractions are open every day, but most attractions are open from 09:00 to 17:00. Check the site to see what's happening on which day https://www.dezaanseschans.nl/plan-your-visit/opening hours/

Rating: