RM: 506967 - Poortgebouw - Doorn
In Huis Doorn woonde, voormalig keizer uit Duitsland, Wilhem II tot zijn dood in 1941
Location: Utrecht, Netherlands

"POORTGEBOUW.
In 1921 gebouwd poortgebouw in een neo-stijl, geïnspireerd op de Hollandse renaissancestijl, ontworpen door de Amersfoortse architect H.A. Pothoven. Het huidige, in plattegrond en structuur onregelmatige, poortgebouw vervangt de tuinmanswoning 'Vendetta', nadat in 1920 een nieuwe hoofdtoegang tot het park werd aangelegd aan de Langbroekerweg. In het rood bakstenen, onderkelderde poortgebouw zijn twee woonhuizen en twee kantoren ondergebracht.

Het poortgebouw is voorzien van een middenrisaliet die aan beide zijden is voorzien van hoge trapgevels waaronder een poortdoorgang. Deze doorgang is aan de straatzijde voorzien van dubbele houten deuren. De onderdoorgang is aan beide zijden van een rondboog voorzien en heeft aan de binnenzijde een netgewelf. In de onderdoorgang bevinden zich drie toegangsdeuren en een zitbankje in een spaarveld.

De westzijde van het gebouw kent een symmetrische venster- en deurindeling; links en rechts van de risaliet een Vlaamse gevel waarin een portiek waarin de ingang tot de woonhuizen en rechts, respectievelijk links hiervan, een trap naar de kelder. De noord- en zuidgevel hebben eenzelfde identieke vensterindeling. In de oostgevel ligt de middenrisaliet ten opzichte van de rest van de gevel terug, de gevels aan weerszijden buigen zich kwarthol naar de risaliet toe.

Op de noordoost- en de zuidoosthoek van de oostgevel een toren met ronde grondslag, die op de verdieping een achthoekige grondslag krijgt, onder een achtkantig spits leien tentdak. Beide hoektorens en oostgevel zijn voorzien van een regelmatige en symmetrische vensterindeling.

Op het samengestelde schild- en zadeldak staan bakstenen schoorstenen afgedekt door zinken kappen en er bevinden zich een aantal dakkapellen, deels bekroond door een smeedijzeren piron. De vensters van het poortgebouw zijn gedeeltelijk voorzien van luiken.

Het INTERIEUR is vanaf de bouw van het pand nauwelijks aan veranderingen onderhevig geweest."

Eng
"GATE BUILDING.
Gatehouse built in 1921 in a neo-style, inspired by the Dutch Renaissance style, designed by the Amersfoort architect H.A. Pothoven. The current gatehouse, irregular in plan and structure, replaces the gardener's house 'Vendetta', after a new main entrance to the park was constructed in 1920 on Langbroekerweg. The red-brick gatehouse with a basement houses two residential houses and two offices.

The gatehouse has a central risalite with high stepped gables on both sides, including a gate passage. This passage has double wooden doors on the street side. The underpass has a round arch on both sides and a net vault on the inside. In the underpass there are three entrance doors and a bench in a savings field.

The west side of the building has a symmetrical window and door layout; to the left and right of the risalite a Flemish facade with a portico containing the entrance to the houses and to the right and left of this, respectively, a staircase to the cellar. The north and south facades have the same identical window layout. In the east façade, the central risalite is set back from the rest of the façade, the façades on either side bend quarter-hollow towards the risalite.

On the northeast and southeast corners of the east facade a tower with a round base, which has an octagonal base on the first floor, under an octagonal pointed slate tent roof. Both corner towers and the east facade have a regular and symmetrical window layout.

On the composite hipped and gable roof are brick chimneys covered by zinc caps and there are a number of dormer windows, partly crowned by a wrought iron piron. The windows of the gatehouse are partly fitted with shutters.

The INTERIOR has hardly been subject to changes since the construction of the building."
Monument Number: 506967