RM: 512033 - Poortgebouw - Oldenzaal
Bijzonder Poortgebouw van de oude begraafplaats in Oldenzaal
Location: Overijssel, Netherlands

"POORTGEBOUW van de oorspronkelijk hervormde en nu algemene begraafplaats, ontworpen door architect Karel Muller.

Omschrijving

Het poortgebouw is opgetrokken in gele baksteen boven een uitgemetselde plint. Aan de voorzijde is de poort symmetrisch. De onderdoorgang bevindt zich in het midden in een risaliet, dat zich verjongt en boven de zijvleugels uitsteekt onder een schilddak met antracietgrijze tuile-du-Nord pannen. Boven de onderdoorgang is een zandstenen plaquette geplaatst met de inscriptie: "Gedenk de Dooden". Ongeveer een meter onder de dakrand een overstekende geprofileerde lijst. Aan weerszijden van het risaliet zijn in de rechtgesloten gevels twee grote rondboog spaarvelden gemetseld, met daarboven een geprofileerde lijst, die aan de linkerkant rondloopt. In de linker vleugel is een rechthoekige ruimte ondergebracht onder een plat dak met in de zij- en achtergevel twee twintigruits vensters. De rechtervleugel bestaat uit een blinde muur. In het portaal biedt een dubbele houten deur toegang tot de ruimte in de linker vleugel. Ook is er een gedenksteen aangebracht "ter nagedachtenis aan mevr. A.W.C. Gelderman geb. Ort overleden 26 januari 1922".

Waardering

Het poortgebouw is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als fraai voorbeeld van een poortgebouw bij een begraafplaats

- vanwege de met eenvoudige middelen bereikte monumentaliteit

- vanwege de plaats die het ontwerp als poortgebouw inneemt in het oeuvre van architect Karel Muller

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hengelosestraat."

Eng
"GATE BUILDING of the originally reformed and now general cemetery, designed by architect Karel Muller.

Description

The gatehouse is constructed of yellow brick above a masonry plinth. At the front, the port is symmetrical. The underpass is located in the middle in a risalite, which narrows and protrudes above the side wings under a hipped roof with anthracite gray tuile-du-Nord tiles. Above the underpass is a sandstone plaque with the inscription: "Remember the Dead". A protruding profiled frame about a meter below the eaves. On either side of the risalite, two large round-arch savings fields have been built in the straight facades, surmounted by a profiled frame that runs around on the left. In the left wing, a rectangular space is housed under a flat roof with two twenty-pane windows in the side and rear facade. The right wing consists of a blank wall. In the portal, a double wooden door provides access to the space in the left wing. There is also a memorial stone "in memory of Mrs. A.W.C. Gelderman, born Ort, died January 26, 1922".

Valuation

The gatehouse is of general cultural, architectural-historical and urban planning importance:

- as a fine example of a gatehouse at a cemetery

- because of the monumentality achieved with simple means

- because of the place that the design as a gatehouse occupies in the oeuvre of architect Karel Muller

- because of its iconic location on the Hengelosestraat."
Monument Number: 512033