Rønningestenen - Rønninge, Denmark
32U E 601738 N 6134314
Rønningestenen kan ses i våbenhuset i Rønninge kirke på Østfyn. Stenen er dateret til yngre vikingetid omkring år 900-950.
Location: Denmark

Gennem tiden har den flotte sten med runeindskriften fra omkring 900-950 rykket lidt rundt og man kommer uundgåeligt til at tænke på, hvor mange rune- og helligsten, der har lidt den skæbne uden at blive opdaget.

Stenen blev i midten af 1600-tallet opdaget i en vejbro og skulle i følge sagnet have stået på stenhøjen Ronne, hvor en kæmpe lå begravet. Senere er stenen blevet set i Kerteminde under nedrivningen af et hus og endte senere uden for kirken. Endnu senere rykket til Rønninge på en lille høj uden for kirken og endeligt har den nu fundet sin plads i et hjørne af våbenhuset sammesteds.

Teksten på stenen kan oversættes med "Sote satte denne sten efter sin broder Elev, søn af af Asgot med det røde skjold". Antageligt den samme Sote, der har ristet Glavendrupstenen og Tryggevældestenen.

English: The Rønninge stone can be seen in the armory of Rønninge church on East Fyn. The stone is dated to the younger Viking Age around 900-950.

Over time, the beautiful stone with the runic inscription from around 900-950 has moved around a bit and one inevitably comes to think of how many runic and sacred stones have suffered that fate without being discovered.

The stone was discovered in the middle of the 17th century in a road bridge and, according to the legend, should have stood on the stone mound Ronne, where a giant was buried. Later, the stone was seen in Kerteminde during the demolition of a house and later ended up outside the church. Still later moved to Rønninge on a small hill outside the church and finally it has now found its place in a corner of the armory in the same place.

The text on the stone can be translated as "Sote set this stone after his brother Elev, son of of Asgot with the red shield". Presumably the same Sote who carved the Glavendrup stone and the Tryggevælde stone.
Runestone Type: Nordic