RM: 31051 - Winkel van Sinkel - Utrecht
De Winkel van Sinkel aan de Oudegracht 158 in Utrecht.
Location: Utrecht, Netherlands

Het Monumentenregister Cultureel Erfgoed (visit link) vermeldt:

"De winkel van Sinkel, groots neoclassiek gepleisterd GEBOUW met caryatiden en beelden versierd, rechte kroonlijst. Belangrijk interieur. Werfkelder. Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan het in bijgaande tekening met een arcering aangegeven gedeelte. Zie hiervoor het Koninklijk Besluit van 18 april 1974, nummer 18."

"In Utrecht werd het grote opzienbarende pand aan de Oudegracht rond 1839 gebouwd in opdracht van Anton Sinkel. Naast het pand in Utrecht waren er nog andere filialen. Sinkel was een van de vele stoffenhandelaren die uit Duitsland afkomstig waren en hun heil in Nederland zochten. Wie was Anton Sinkel en wat maakte zijn bedrijf dat we nu nog stilstaan bij het pand en velen van ons zich dit liedje nog herinneren? In dit artikel ligt de focus op de historische achtergrond van het pand in Utrecht.

Anton Sinkel werd in 1785 geboren als een van de zeven kinderen van het Rooms-katholieke echtpaar Hermann Anton Jacob Sinkel en Maria Anna Gertrud Wittig. Het gezin woonde in de Duitse stad Cloppenburg (hertogdom Oldenburg). In het begin van de negentiende eeuw trad Anton Sinkel toe tot de compagnie van Ten Brink en Moormann, twee Westfaalse stoffenhandelaren die internationaal opereerden.

Waarschijnlijk zette Anton Sinkel in 1806 voor het eerst voet op Nederlandse bodem en stichtte daar een winkel in lakens en stoffen. In die jaren trokken meer uit Duitsland afkomstige stoffen- en lakenhandelaren naar Nederland, zoals August en Clemens Brenninkmeijer (C&A), Cloppenburg (Peek en Cloppenburg) en Kreymborg uit Westfalen. Zij waren veelal als marskramers begonnen, maar groeiden uit tot grote ondernemers van bloeiende winkelbedrijven."
Bron en meer informatie: (visit link)
Monument Number: 31051