Sint-Willibrorduskerk - Vierakker - NL
32U E 311948 N 5774956
De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Vierakker, de neogotische kerk is gebouwd in de jaren 1869 - 1870
Location: Overijssel, Netherlands

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Vierakker. De neogotische kerk is gebouwd in de jaren 1869 - 1870 naar ontwerp van H.J. Wennekers. Wennekers werd geadviseerd door Gerard van Heukelum, stichter van het St. Bernulphusgilde en uitdrager van de Utrechtse School. Voor de bouw van de kerk werden gelden beschikbaar gesteld door Alexander Baron van der Heijden van Doornenburg, bewoner van het nabijgelegen landhuis 't Suideras, zodat zijn vrouw die in slechte gezondheid was, niet de reis naar de Sint-Martinuskerk in Baak hoefde te maken. De kerk is gelegen in een bosrijk gebied tussen de plaatsen Vierakker en Wichmond.

De kerk is gebouwd als hallenkerk. Boven de ingang is een groot spitsboogvenster met daarin glas in lood verwerkt, dat als geheel wordt versierd met een archivolt. De torenspits is voorzien van een ingesnoerde naaldspits met bovenop een windhaan. Het uurwerk dat op de toren is aangebracht is gemaakt door klokkengieterij Eijsbouts. De kerktoren wordt begeleid door een veelhoekige traptoren. De ramen in de zijgevels zijn eveneens voorzien van glas in lood die in spitsboogvensters zijn verwerkt. Met het glas in lood worden Bijbelse verhalen verbeeld. Tegen de zuidzijde is een aparte kapel gebouwd met daarin een koor. De kapel wordt aan de buitenzijde afgerond door twee puntgevels, waarin glas in loodramen zijn verwerkt, met daartussen een traptoren die boven de gevels uitsteekt.

In de kerk is een orgel aanwezig van Gerardus Elberink uit 1873. Een groot aantal overige interieuronderdelen, zoals altaren, religieuze beelden, de preekstoel en communiebank, zijn ontworpen door Friedrich Wilhelm Mengelberg. Het dak wordt gedragen door kruisribgewelven. De vloer is voorzien van tegelwerk, waarin allerlei afbeeldingen zijn verwerkt. Zo zijn in de zijpaden dieren verwerkt die de hoofdzonden verbeelden. Als verlichting was gekozen voor olielampen met daarnaast acht kroonluchters.

De kerk is in de periode 2000 - 2009 gerestaureerd, waarbij het originele ontwerp het uitgangspunt was. Bij een verkiezing in 2011 werd de Sint Willibrorduskerk verkozen tot mooiste kerk van Gelderland. De kerk is in 1976 aangewezen als rijksmonument.
bron (visit link)

Sint-Willibrorduskerk is a Roman Catholic church in the Dutch town of Vierakker. The neo-Gothic church was built in the years 1869 - 1870 to the design of H.J. Wennekers. Wennekers was advised by Gerard van Heukelum, founder of the St Bernulphus Guild and propagator of the Utrecht School. Funds for the construction of the church were made available by Alexander Baron van der Heijden van Doornenburg, occupant of the nearby country house 't Suideras, so that his wife, who was in poor health, did not have to make the trip to St Martin's Church in Baak. The church is located in a wooded area between the towns of Vierakker and Wichmond.

The church was built as a hall church. Above the entrance is a large pointed arch window containing stained glass, decorated as a whole with an archivolt. The tower spire has an incurved needle spire with a weathercock on top. The clockwork mounted on the tower was made by bell foundry Eijsbouts. The church tower is accompanied by a polygonal stair tower. The windows in the side facades also feature stained glass set in pointed arch windows. The stained glass depicts Biblical stories. A separate chapel containing a choir was built against the south side. The chapel is rounded off on the outside by two gables, in which stained glass windows are incorporated, with a stair tower in between that rises above the gables.

The church houses an organ by Gerardus Elberink from 1873. A large number of other interior elements, such as altars, religious statues, the pulpit and communion bench, were designed by Friedrich Wilhelm Mengelberg. The roof is supported by cross-ribbed vaults. The floor is tiled, incorporating a variety of images. In the side aisles, for example, animals depicting the deadly sins have been incorporated. Oil lamps and eight chandeliers were chosen for lighting.

The church was restored between 2000 and 2009, with the original design being the starting point. In a 2011 election, St Willibrordus church was voted the most beautiful church in Gelderland. The church was designated a national monument in 1976.
Source (visit link)