RM: 17891 - Boterwaag - Den Haag
De Boterwaag in Den Haag is een gebouwencomplex op de hoek van de Grote Markt en de Prinsegracht.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Volgens RM register:

Voormalig Groot Boterhuis, breed bakstenen gebouw met twee poorten uit de tweede helft van de 17e eeuw,versierd met festoenen, cartouches en gevelstenen - in de rechtervleugel de waag met ribloze kruisgewelven op pijlers.

Volgens wikipedia:
"Op de Prinsegracht, die in 1640 werd gegraven, werd in 1650 het Boterhuis gebouwd door stadsarchitect Bartholomeus van Bassen (1590-1652). Het was al snel te klein, zodat in 1681, naast het Boterhuis, de grote Boterwaag wordt aangebouwd die uitsluitend voor de groothandel bestemd was. Tot 1 uur 's middags werd hier gehandeld in boter en kaas. 's Zomers begon men al om 7 uur, 's winters pas om 8 uur. De particulieren gingen naar het kleine boterhuis. Boven de linker poort staat het jaartal 1650. Achter het hek is het Boterstraatje met enkele huisjes. Boven de deur links van de poort is het stadswapen van Den Haag, de ooievaar."

Bron: (visit link)
Monument Number: 17891