Lamoraal van Egmont - Egmond aan den Hoef - NL
Standbeeld van Lamoraal van Egmont ofwel het Egmontstandbeeld
Location: Noord-Holland, Netherlands

Lamoraal I van Gavere, graaf van Egmont (Lahamaide Elzele), geboren op 18 november 1522 overleden op Brussel, 5 juni 1568) was een generaal en staatsman in de Zeventien Provinciën vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog (Nederlandse Opstand). In 1568 werden hij en Horne op instigatie van Alva beschuldigd van "verraad" en ter dood veroordeeld. Beiden werden op de Grote Markt van Brussel publiekelijk terechtgesteld door onthoofding.

Lamoraal werd geboren op het kasteel Lahamaide in Henegouwen. Hij was de vierde graaf van Egmont, elfde vrijheer van Purmerend, Purmerland en Ilpendam, heer van Hoog- en Aartswoud(e), Baer, Fiennes, en Zottegem, Armentiers, Lahamaide en Auxy en (vanaf 1553) de eerste prins van Gavere. Hij stamde uit het Huis Egmont, een van de rijkste en invloedrijkste families in de Nederlanden, voortgekomen uit de 'advocati' (= voogden) van de abdij van Egmond, die nabij hun kasteel stond.

Hij was de zoon van Jan IV van Egmont en Francisca van Luxemburg. In 1528 overleed zijn vader. Na de dood van Egmonts vader stelde keizer Karel V twee neven van Jan IV aan als voogden voor Lamoraal en zijn broer; Maximiliaan van Egmont en George van Egmont. Karel V voorzag ook in zijn levensonderhoud en Lamoraal werd page aan het keizerlijk hof in Spanje, waar hij een militaire opleiding kreeg. In 1541 besloot keizer Karel V tot een campagne tegen de Barbarijse zeerovers. Als trouwe aanhangers van de keizer sloten Lamoraal en zijn broer zich bij zijn leger aan. Nadat zijn broer Karel I van Egmont overleed in 1541 in Cartagena na de slag bij Ras-Tafoura (Algiers), werd Lamoraal de vierde graaf van Egmont.
meer lezen (visit link)

Het standbeeld van Lamoraal van Egmont of Egmontstandbeeld is een standbeeld van de graaf van Egmont dat in 1818 werd ontworpen door Jan-Robert Calloigne. Er bestaan drie identieke standbeelden: twee in het Belgische Zottegem (uit 1872 en 1968) en één in het Nederlandse Egmond aan den Hoef (uit 1997).

lamoraal
graaf van egmont
1522-1568
bedijker van
de egmondermeer
1565

Lamoral I of Gavere, Count of Egmont (Lahamaide Elzele), born 18 November 1522 died Brussels, 5 June 1568) was a general and statesman in the Seventeen Provinces just before the start of the Eighty Years' War (Dutch Revolt). In 1568, at Alva's instigation, he and Horne were accused of "treason" and sentenced to death. Both were publicly executed by beheading on Brussels' Grand Place.

Lamoral was born at Lahamaide castle in Hainaut. He was the fourth count of Egmont, eleventh freeman of Purmerend, Purmerland and Ilpendam, lord of Hoog- and Aartswoud(e), Baer, Fiennes, and Zottegem, Armentiers, Lahamaide and Auxy and (from 1553) the first prince of Gavere. He descended from the House of Egmont, one of the richest and most influential families in the Low Countries, descended from the 'advocati' (= guardians) of Egmond Abbey, which stood near their castle.

He was the son of Jan IV of Egmont and Francisca of Luxembourg. In 1528, his father died. After Egmont's father's death, Emperor Charles V appointed two cousins of Jan IV as guardians for Lamoral and his brother; Maximilian of Egmont and George of Egmont. Charles V also provided for his livelihood and Lamoraal became page at the imperial court in Spain, where he received military training. In 1541, Emperor Charles V decided on a campaign against the Barbary pirates. As loyal supporters of the emperor, Lamoraal and his brother joined his army. After his brother Charles I of Egmont died in Cartagena in 1541 after the battle of Ras-Tafoura (Algiers), Lamoraal became the fourth Count of Egmont.
read more (visit link)

The Statue of Lamoral of Egmont or Egmont Statue is a statue of the Count of Egmont designed by Jan-Robert Calloigne in 1818. Three identical statues exist: two in Zottegem in Belgium (from 1872 and 1968) and one in Egmond aan den Hoef in the Netherlands (from 1997).

lamoraal
count of egmont