Grydestenen - Egense, Denmark
32U E 590848 N 6156677
Grydestenen på Nordfyn anses for at være Fyns tredje største sten. Der går mange fortællinger om den i den fynske folklore og overtro. I følge en af fortællingerne vender stenen sig, når den lugter brød. Måske er det rest af oldtidens offerritualer.
Location: Denmark

Grydestenen på Nordfyn anses for at være Fyns tredje største sten. Der går mange fortællinger om den i den fynske folklore og overtro. I følge en af fortællingerne vender stenen sig, når den lugter brød - og endda tre gange, når brødet er friskbagt. Måske er fortællingen den sidste rest af oldtidens offerritualer.

Du kan jo selv teste det ved at medbringe brød. Og endnu bedre, hvis det er friskbagt. Men måske er det en god idé, at medbringe en hjelm, hvis der skulle være noget om snakken. Det må være voldsomt, når stenen vender sig, for den vejer i følge geologerne omkring 50 ton.

I folkemindesamleren Anders Uhrskovs "Fynske sagn" berettes der følgende: "Ovre på Hindsholm boede der i gamle dage en trold, som gik og ærgrede sig over Egense kirke, som han kunne se, og han tog derfor en meget stor sten og kastede den efter kirken, men stenen kom knap langt nok, den faldt ved Hasmark, som er godt et par kilometer øst for Egense og der ligger den endnu og kaldes Grydestenen."

Som ved mange andre sagn findes fortællingen i mange varianter. I følge Broby-Johansens Kunstvejviser skulle stenen være kastet af en trold, der boede ved Munkebo Bakke. Kirkeklokkerne i Egense kirke kimede så frygteligt i den stakkels trolds ører. I et raserianfald greb han den første og bedste sten, og kylede den mod kirken. Andre kilder nævner at det var Norup kirke, der forpestede troldens liv.

Der er ingen forklaring på stenens besynderlige navn, men med lidt fantasi kan den godt ligne en gryde. Iflg. Mads Lidegaards "Danske sten fra sagn og tro" forklarer en lokal mand, at den lokale udtale, Grystenen, kan tyde på, at den sten, hvor børnene ser det første daggry. Måske stenens oprindelige form var grydeagtig, men grundet kløvningen finder vi aldrig ud af det.

Og så siges det i øvrigt, at storken henter områdets små børn ved Grydesten.

En af mine venner er født og opvokset i området. Han fortæller, at stenen skulle være kastet fra Samsø, men hvad der skulle rammes eller hvem, der kastede, husker han ikke. Måske Egense kirke, der ikke ligger der længere. Den blev nedrevet under reformationen i 1555. Det eneste, der er tilbage, er døbefonden, der mange år senere har fundet vej til den smukke lille kirke i Hasmark. Opført i 1892. I øvrigt, fortalte min kammerat, stod døbefonden i hønsegården i hans farfars barndomshjem i Egense. Forhåbentlig har den genvundet noget af sin værdighed i Hasmark Kirke.

Der bor folk tæt ved Grydestenen, så vis hensyn, når du besøger stedet.

English: The Grydestenen on North Funen is considered to be Funen's third largest stone. There are many stories about it in the Funen folklore and superstitions. According to one of the stories, the stone turns when it smells bread - and even three times when the bread is freshly baked. Perhaps the tale is the last remnant of ancient sacrificial rituals.

After all, you can test it yourself by bringing bread. And even better if it's freshly baked. But maybe it's a good idea to bring a safty helmet in case there's something to talk about. It must be violent when the stone turns, because according to the geologists it weighs around 50 tonnes.

In the folklore collector Anders Uhrskov's "Fynske sagan", the following is told: "Over on Hindsholm, in the old days, there lived a troll who went and was angry with Egense church, which he could see, and he therefore took a very large stone and threw it at church, but the stone barely got far enough, it fell at Hasmark, which is a good few kilometers east of Egense, and there it still lies and is called the Grydestenen."

As with many other legends, the tale exists in many variants. According to Broby-Johansen's Art Guide, the stone was supposed to have been thrown by a troll who lived at Munkebo Bakke. The church bells in Egense church chimed so terribly in the poor troll's ears. In a fit of rage he grabbed the first and best stone and hurled it at the church. Other sources mention that it was Norup church that ruined the troll's life.

There is no explanation for the stone's strange name, but with a little imagination it can look like a pot. According to Mads Lidegaard's "Danish stone from legend and belief" explains to a local man that the local pronunciation, Grystenen, may indicate that the stone where the children see the first dawn. Perhaps the original shape of the stone was pot-like, but due to the splitting we will never find out.

And by the way, it is said that the stork picks up the area's small children at Grydesten.

One of my friends was born and raised in the area. He says that the stone was supposed to have been thrown from Samsø, but he does not remember what was supposed to hit or who threw it. Maybe Egense church, which is no longer there. It was demolished during the Reformation in 1555. The only thing left is the baptismal fund, which many years later found its way to the beautiful little church in Hasmark. Built in 1892. By the way, my friend told me, the baptism fund was in the hen house in his grandfather's childhood home in Egense. Hopefully it has regained some of its dignity in Hasmark Church.

There are people living close to Grydestenen, so be considerate when you visit the place.
Additional Requirement?: