Ruïnekerk - Bergen - NL
De Ruïnekerk is een 15e-eeuwse kerk aan de Raadhuisstraat in het Noord-Hollandse Bergen
Location: Noord-Holland, Netherlands

De Ruïnekerk is een 15e-eeuwse kerk aan de Raadhuisstraat in het Noord-Hollandse Bergen. De kerk werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog afgebrand, maar de ruïne werd hierna weer deels herbouwd. De kerk heeft de status van rijksmonument.

De Ruïnekerk wordt gebruikt door de protestanten, tegenwoordig de Protestantse gemeente van Bergen, voor wekelijkse kerkdiensten. Ook worden hier rouw- en trouwdiensten gehouden. Er vinden regelmatig klassieke muziekconcerten plaats in de Ruïnekerk; het gebouw staat bekend om de goede akoestiek.[1] Het kerkorgel uit 1886, gebouwd door Johan Frederik Kruse, is afkomstig uit de Hervormde Kerk van Koog aan de Zaan.[2] Het werd in 1913 aangekocht door de Hervormde Gemeente van Bergen. In 1960 werd het gerestaureerd.

De Kerkstraat, de Ruïnelaan en het Kerkpad in Bergen zijn vernoemd naar de kerk.

Geschiedenis
Het dorp Bergen ontstond rond een kapel op de plek van de huidige Ruïnekerk. Na het Mirakel van Bergen in 1422 werd de kapel vervangen door een eenbeukige; later vergroot tot een driebeukige hallenkerk, gewijd aan de apostelen Petrus en Paulus, om de vele pelgrims te ontvangen. Het was destijds een van de grootste kerken van Holland.

Op 21 februari 1574, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de kerk geplunderd en afgebrand door geuzen onder leiding van Diederik Sonoy, als deel van een tactiek van de verschroeide aarde rond Alkmaar om de Spanjaarden te beletten het Beleg van Alkmaar weer te hervatten. Hierbij ging een groot deel van de kerk, waaronder de toren, verloren. In de periode tot 1597 werd het koor van de geruïneerde kerk herbouwd. In 1594 kwam een deel klaar; dit jaartal werd aangebracht op een balk boven de preekstoel. Na de reformatie werd de Ruïnekerk in gebruik genomen als protestantse kerk.

Tijdens de Slag bij Bergen in 1799 werd er zwaar gevochten rond de kerk. De vele kogelgaten en -inslagen in de kerk herinneren hier nog aan.

verder lezen (visit link)
nog meer info (visit link)

The Ruined Church is a 15th-century church on Raadhuisstraat in Bergen, North Holland. The church was burnt down during the Eighty Years' War, but the ruin was partly rebuilt after this. The church has national monument status.

The Ruïnekerk is used by Protestants, now the Protestant congregation of Bergen, for weekly church services. Mourning and wedding services are also held here. Classical music concerts regularly take place in the Ruïnekerk; the building is known for its good acoustics.[1] The church organ from 1886, built by Johan Frederik Kruse, comes from the Reformed Church of Koog aan de Zaan,[2] and was purchased by the Bergen Reformed Municipality in 1913. It was restored in 1960.

Kerkstraat, Ruïnelaan and Kerkpad in Bergen are named after the church.

History
The village of Bergen grew up around a chapel on the site of today's Ruïnekerk. After the Miracle of Bergen in 1422, the chapel was replaced by a single-nave; later enlarged into a three-nave hall church, dedicated to the apostles Peter and Paul, to receive the many pilgrims. At the time, it was one of the largest churches in Holland.

On 21 February 1574, during the Eighty Years' War, the church was looted and burnt down by Beggars led by Diederik Sonoy, as part of a scorched-earth tactic around Alkmaar to prevent the Spaniards from resuming the Siege of Alkmaar. In the process, much of the church, including the tower, was lost. In the period up to 1597, the choir of the ruined church was rebuilt. A section was completed in 1594; this date was applied to a beam above the pulpit. After the Reformation, the Ruined Church was used as a Protestant church.

During the Battle of Bergen in 1799, there was heavy fighting around the church. The many bullet holes and impacts in the church are reminders of this.

Read more (visit link)
even more info (visit link)