Het Weerderhuys op wikipedia - Valkenswaard, NL
Bijzonder kerkje in een klein parkje in Valkenswaard
Location: Noord-Brabant, Netherlands

"Het Weerderhuys is een voormalig hervormd kerkgebouw te Valkenswaard, Nederland, gelegen aan Markt 2. Het gebouw is geklasseerd als rijksmonument (nr. 518661).

Geschiedenis
Het gebouw werd in 1890 in gebruik genomen door de hervormde gemeente, nadat de voorgaande kerk, een Napoleonskerk welke in 1813 werd ingewijd en waarvan de bouw in 1809 door Koning Lodewijk Napoleon werd verordonneerd, werd vervangen.

Het neogotische gebouw werd ontworpen door Pierre Cuypers en is een van de zeldzame protestantse kerken die door hem werd gebouwd.

Nadat de hervormden in 1966 de Rehobothkerk in gebruik namen, is deze kerk in 1969 overgedragen aan de gemeente Valkenswaard en is sindsdien in gebruik als trouwlocatie. Het gebouw kreeg toen de naam Weerderhuys, naar de grenskerk die in 1656 op het grondgebied van Achel in gebruik werd genomen, en die de oorsprong vormde van de latere Achelse Kluis.

Gebouw
Het betreft een bakstenen kruiskerkje dat met leien is gedekt. Horizontale sierbanden van gele bakstenen geven de gevels een levendig aanzien. Een hoog en spits vieringtorentje siert het gebouw."

Eng
"Het Weerderhuys is a former reformed church building in Valkenswaard, the Netherlands, located at Markt 2. The building is classified as a national monument (no. 518661).

History
The building was inaugurated in 1890 by the reformed community, after the previous church, a Napoleonic church consecrated in 1813 and whose construction was ordered by King Louis Napoleon in 1809, was replaced.

The neo-Gothic building was designed by Pierre Cuypers and is one of the rare Protestant churches built by him.

After the Reformed took the Rehobothkerk into use in 1966, this church was transferred to the municipality of Valkenswaard in 1969 and has been used as a wedding location ever since. The building was then given the name Wederhuys, after the border church that was inaugurated on the territory of Achel in 1656, and which formed the origin of the later Achelse Kluis.

Building
It is a brick cruciform church covered with slates. Horizontal decorative bands of yellow bricks give the facades a lively appearance. A high and pointed crossing tower adorns the building."