Het Weerderhuys - Oude Nederlands Hervormde Kerk - Valkenswaard, NL
De oude Nederlands Hervormde Kerk uit 1890 is sinds 1973 de trouwzaal van de gemeente Valkenburg.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

"Aan de westzijde van de zogeheten 'Kleine Markt' werd in 1890 de neogotische Nederlands Hervormde Kerk gebouwd op de plaats waar in 1809 het eerste protestantse kerkgebouw was verrezen.

Het gebouw, dat in 1969 werd overgedragen aan de Gemeente Valkenswaard en de functie van trouwzaal kreeg, staat sinds 1973 bekend onder de naam 'het Weerderhuys'.

Het is een bakstenen kruiskerk met lager koor en ingangspartij onder zadeldaken gedekt met lei in Maasdekking. Alle vensters en lichten hebben een geometrische glas-in-lood-vulling.

De toegangsdeur en het drielichtvenster bevinden zich in een over de gehele hoogte van de gevel aangebrachte rondbogige nis en op de top van het Weerderhuys staat een smeedijzeren ster.

Boven de toegangsdeur ziet u een gevelsteen met het opschrift: 'De eerste steen van dit kerkgebouw is gelegd den 13 JULI 1890 door den wel edelen heer G.W. Boot HZN kerkvoogd der hervormde gemeente te Valkenswaard e.n.’.

In het geheel gepleisterde interieur zijn de ingangspartij en het koor door muren van de kruiskerk gescheiden. Boven de ingangspartij is een balkon met planken vloer die via een open hardstenen trap met smeedijzeren leuning bereikbaar is. In de viering ziet u een graatgewelf op een geprofileerde waterlijst. In de kruisarmen en koor tongewelven. Op de vier hoeken van de viering zijn colonetten met hardstenen basement en kapiteel. De vloer bestaat uit hardstenen plavuizen. In het kerkgebouw zijn nog 4 oorspronkelijke eikenhouten kerkbanken aanwezig."

Eng
On the west side of the so-called 'Kleine Markt', the neo-Gothic Dutch Reformed Church was built in 1890 on the site where the first Protestant church building had been erected in 1809.

The building, which was handed over to the Municipality of Valkenswaard in 1969 and was given the function of a wedding hall, has been known since 1973 as 'het Weelderhuys'.

It is a brick cruciform church with a lower choir and entrance under saddle roofs covered with slate in Meuse cover. All windows and lights have a geometric stained glass filling.

The entrance door and the three-light window are located in a round-arched niche that spans the entire height of the facade, and there is a wrought-iron star on the top of the Weelderhuys.

Above the entrance door you see a plaque with the inscription: 'The first stone of this church building was laid on 13 JULY 1890 by the noble Mr G.W. Boat HZN churchwarden of the reformed congregation in Valkenswaard e.n.'.

In the entirely plastered interior, the entrance and the choir are separated from the cruciform church by walls. Above the entrance is a balcony with a wooden floor, which is accessible via an open stone staircase with wrought iron railing. In the celebration you see a ridge vault on a profiled water list. In the cross arms and choir barrel vaults. At the four corners of the crossing are colonettes with stone base and capital. The floor consists of hard stone tiles. There are still 4 original oak pews in the church building."
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 07/13/1890

Age of Church building determined by?: Cornerstone or plaque