Hervormde kerk - Kockengen - NL
kruiskerk zonder zijbeuken. Het dateert grotendeels uit de 15e eeuw.
Location: Utrecht, Netherlands

De middeleeuwse kerk van het kleine dorp Kockengen is gebouwd als rooms-katholieke parochiekerk met de naam Maria Hemelvaartkerk. Na de Reformatie werd deze kerk toegewezen aan de protestanten.

Het gebouw is een kruiskerk zonder zijbeuken. Het dateert grotendeels uit de 15e eeuw. Mogelijk zijn sommige delen, met name een deel van de toren, ouder. In de loop der eeuwen zijn kerk en/of toren enkele malen verbouwd en gerestaureerd. De toren is in 1635 hersteld en voorzien van een torenuurwerk. In de kerk bevindt zich een orgel dat in 1884 is gebouwd door Johan Frederik Witte. Sinds 1970 staat deze oude dorpskerk op de lijst van rijksmonumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Zoals bij vrijwel alle middeleeuwse kerken het geval is, staat de toren aan de westzijde en ligt het koor aan de oostzijde. In Kockengen leidt dit tot de volgende bijzondere situatie. De oude dorpskern ligt ingeklemd tussen twee evenwijdig lopende middeleeuwse afwateringskanalen, namelijk de Heicop aan de oostzijde en de Bijleveld aan de westzijde. De kerktoren staat direct achter de huizen aan de Bijleveld en het koor van de kerk is slechts door een kade gescheiden van het water van de Heicop.

bron (visit link)

De bedevaartpraktijk te Kockengen was gericht op Maria. Deze verering dateert van de 15e eeuw en heeft geduurd tot voorbij het midden van de 17e eeuw. De bedevaarten en de processies hadden een regionaal karakter en en werden gehouden op het feest van Maria Hemelvaart (15 augustus). De aantrekkelijkheid ervan in religieus opzicht werd vermoedelijk versterkt door de combinatie van de godsdienstige viering van het Mariafeest met het houden van een kerkwijdingsfeest met jaarmarkt (kermis).
Kockengen als bedevaartplaats (visit link)

The medieval church of the small village of Kockengen was built as a Roman Catholic parish church named Maria Hemelvaartkerk. After the Reformation, this church was assigned to the Protestants.

The building is a cruciform church without side aisles. It dates mostly from the 15th century. It is possible that some parts, especially part of the tower, are older. Over the centuries, church and/or tower have been rebuilt and restored several times. The tower was restored in 1635 and fitted with a tower clock. The church houses an organ built in 1884 by Johan Frederik Witte. Since 1970, this old village church has been listed as a national monument by the National Cultural Heritage Agency.

As is the case with almost all medieval churches, the tower is on the west side and the choir is on the east side. In Kockengen, this leads to the following peculiar situation. The old village centre is wedged between two parallel medieval drainage canals, namely the Heicop on the east side and the Bijleveld on the west side. The church tower stands directly behind the houses on the Bijleveld and the choir of the church is separated from the water of the Heicop only by a quay.

Source (visit link)

Pilgrimage practice at Kockengen focused on Mary. This worship dates back to the 15th century and lasted until beyond the mid-17th century. The pilgrimages and processions had a regional character and and were held on the feast of Assumption of Mary (15 August). Its attractiveness in religious terms was probably enhanced by the combination of the religious celebration of the feast of Mary with the holding of a church dedication festival with annual fair (kermis).
Kockengen as a place of pilgrimage (visit link)

Building Materials: Stone