Spengense molen - Kockengen - NL
Spengense molen aan een lange kade in Kockengen
Location: Utrecht, Netherlands

Historie Spengense Molen
De Spengense Molen werd in 1841 gebouwd, nadat een voorganger was afgebrand. De molen maalde tot 1962 het water uit de polder in de Bijleveld. Daarna werd het werk overgenomen door een elektrisch gemaal. Door peilverlaging in de polder en door het inklinken van het veen, kwam het scheprad in de loop der jaren te hoog te liggen: het malen ging steeds moeilijker. In 2010 is de molen gerestaureerd waarbij het scheprad is verlaagd en de waterloop is verdiept.

Fantasienaam
Het landschap in de omgeving van het dorp Kockengen is ontstaan na het jaar 1000, toen kolonisten de veenwildernis introkken om deze te ontginnen. De naam Spengen is afgeleid van ‘Spanje’, zoals Kockengen van ‘pays de cockagne’ ofwel ‘luilekkerland’. Voor de molenaar en zijn gezin was het allesbehalve een luilekkerland. Het beroep was zwaar. De molenaar diende in alle weersomstandigheden klaar te staan, want bij zware regenval en ander ongerief moest de polder worden behoed voor overstroming. De heemraden – de voorlopers van de waterschappen en voornamelijk bestaande uit boeren – stelden strenge instructies voor de molenaar op en de inkomsten waren relatief laag. Poldermolenaars vulden hun loon aan met vissen, het houden van varkens en het schoonmaken van sloten.
bron (visit link)
technische info over de molen (visit link)

History Spengen Mill
The Spengen Mill was built in 1841, after a predecessor burned down. The mill pumped water from the polder into the Bijleveld until 1962. After that, the work was taken over by an electric pumping station. Lowering the water level in the polder and the settling of the peat caused the scoop wheel to become too high over the years: grinding became increasingly difficult. In 2010, the mill was restored, lowering the scoop wheel and deepening the watercourse.

Fantasy name
The landscape near the village of Kockengen was created after the year 1000, when settlers moved into the peat wilderness to reclaim it. The name Spengen is derived from 'Spain', like Kockengen from 'pays de cockagne' or 'idle land'. For the miller and his family, it was anything but a land of idleness. The profession was tough. The miller had to be ready in all weathers, because in case of heavy rain and other inconveniences, the polder had to be protected from flooding. The heemraden - the predecessors of the water boards and mainly consisting of farmers - set strict instructions for the miller and the income was relatively low. Polder millers supplemented their wages by fishing, keeping pigs and cleaning ditches.
source (visit link)
technical info on the mill (visit link)