Stadskraan - Utrecht - NL
31U E 644784 N 5773904
Replica op ware grote van de oude stadskraan aan de Oudegracht in 1837 dramatisch ten onder gegaan. Hij bezweek aan de gietijzeren vrouwenbeelden die arbeiders uit een schip optakelden en die amper tien meter verderop voor de Winkel van Sinkel komen
Location: Utrecht, Netherlands

Aan de Oudegracht ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond vanaf 1402 tot 1839 een stadskraan, waarmee goederen van de schepen op de werf of naar de straat werden getakeld. Op de Museumwerf Vreeswijk verrijst stukje bij beetje een reconstructie van de middeleeuwse stadskraan van Utrecht. Op 21 mei 2022 wordt hij in gebruik genomen aan de Weerdsingel, naast de Monicabrug.

Er is drie jaar aan gewerkt door de Stichting Stadskraan, met leerlingen van de Ambachtsschool Vreeswijk die worden opgeleid tot vakkracht hout- en metaalbewerking. Binnenin het bouwwerk komt een mechanisme voor de bediening van de kraan. Met tredraderen, waar mensen in lopen, wordt de hijskraan aangedreven. Al met al bereikt de stadskraan straks een hoogte van ongeveer 13,5 meter en een gewicht van 13.000 kilo.

Stadskraan en Keulse Kraan
Ooit stonden er in de havenstad Utrecht twee grote en meerdere kleine kranen voor het laden en lossen van goederen. De bekendste waren de Stadskraan voor de huidige Winkel van Sinkel en de Keulse Kraan aan de Nieuwekade. In de loop der eeuwen ondergingen de kranen vele gedaanteverwisselingen totdat ze, vrij roemloos, sneuvelden toen het havengebied steeds verder westwaarts opschoof. In de middeleeuwen was Utrecht nog een haven van betekenis. De stad lag aan de Rijn, al was het via de Vaartse Rijn en de Lek, en stond in verbinding met het Europese achterland. Bij een middeleeuwse haven hoorde een stadskraan om goederen te lossen en te laden. De eerste vermelding van de Utrechtse kraan dateert van 1402. De waag, die altijd nauw verbonden was met de kraan, werd al in 1367 genoemd. Tot halverwege de 19e eeuw stonden de waag en de kraan, het centrum van de Utrechtse haven dus, bij het huis Keyserryk, dat nog steeds het hoekhuis van het stadhuiscomplex vormt.
Het is teveel om te vertalen wil je verder lezen? (visit link)

A city crane stood on the Oudegracht near the current Winkel van Sinkel from 1402 to 1839, used to hoist goods from ships onto the wharf or onto the street. At Museumwerf Vreeswijk, a reconstruction of Utrecht's medieval city crane is rising piece by piece. It will be inaugurated on 21 May 2022 on Weerdsingel, next to the Monica Bridge.

The Stadskraan Foundation has been working on it for three years, with students from Ambachtsschool Vreeswijk being trained as wood- and metalwork craftsmen. Inside the structure will be a mechanism for operating the crane. Pedal wheels, in which people walk, will drive the crane. All in all, the city crane will soon reach a height of about 13.5 metres and a weight of 13,000 kilos.

City crane and Cologne Crane
Once upon a time, the port city of Utrecht had two large and several small cranes for loading and unloading goods. The best known were the Stadskraan in front of the current Winkel van Sinkel and the Keulse Kraan on the Nieuwekade. Over the centuries, the cranes underwent many transformations until they died, rather ingloriously, as the port area moved further and further westwards. In the Middle Ages, Utrecht was still a significant port. The city was located on the Rhine, even if via the Vaartse Rijn and the Lek, and was connected to the European hinterland. A medieval port included a city crane to unload and load goods. The first mention of the Utrecht crane dates from 1402. The weighing house, which was always closely linked to the crane, was mentioned as early as 1367. Until the mid-19th century, the wharf and the crane, i.e. the centre of Utrecht's harbour, stood near the Keyserryk house, which still forms the corner house of the city hall complex.
It's too much to translate do you want to read on? (visit link)

Where is original located?: tot 1839 op de Oudegracht