Braakmolen - Goor, NL
32U E 335873 N 5789452
De Goorse Braakmolen is een achtkantige stellingmolen en ruim 22 meter hoog.Een in het verleden aangebrachte 35 pk electromotor stelde de molenaar in staat ook bij windstilte het graan te malen.
Location: Overijssel, Netherlands

The Goorse Braakmolen is an octagonal tower mill and more than 22 meters high. A 35 hp electric motor installed in the past enabled the miller to grind the grain even when there was no wind.

"De Braakmolen is een korenmolen in het stadje Goor in de provincie Overijssel. De molen maalt wekelijks dankzij enkele vrijwillige molenaars.

De molen werd in 1856 gebouwd met onderdelen van enkele andere molens: de molen van Jobbega uit Goor, een oliemolen uit het Westland en de Stoevelaarsmolen (standerdmolen) uit Goor. De voeghouten bestaan uit bijna onbewerkte boomstammen. In 1882 wordt de molen gekocht door de molenaarszoon W.A. Otte. In 1915 heeft de eigenaar ook een stoommaalderij gekocht aan de Middenstraat waar hij in 1920 naar verhuist. Als gevolg van het gebruik van deze motorkracht komt de molen in 1923 buiten bedrijf. In de crisisjaren wordt er tussen 1933 en 1937 regeringsrogge gemalen voor veevoer. In 1942 is de bovenas nog vervangen door een uit 1874 stammende van de fabrikant. Penn & Bauduin te Dordrecht met nummer 367 en een lengte van 5,40 meter.

Na ernstig in verval te zijn geraakt wordt de molen in opdracht van de gemeente gerestaureerd in 1951. De molen krijgt Ten Have kleppen op de binnenroede en van Busselneuzen op beide roeden, opslagsilo's en een regulateur. In 1972 wordt de molen voor 43.460 gulden aan de gemeente verkocht, die de molen in 1974 voor 1 gulden aan de Vereniging De Hollandsche Molen, de huidige eigenaar, door verkoopt. In 1988 wordt de op 4,40 m hoogte zittende stelling vernieuwd en een opslagschuur afgebroken. In 1990 wordt een achtkantstijl vernieuwd en krijgen twee velden nieuw riet.

De molen heeft één maalkoppel met 16der (140 cm doorsnede) kunststenen, die niet alleen door de wind maar ook elektrisch door een 35 pk motor kunnen worden aangedreven via een aandrijfriem over een aandrijfwiel op de bolspil.

Het wiekenkruis met een vlucht van 22,50 meter is op beide gelaste roeden uitgerust met het Systeem van Bussel, op de binnenroede in combinatie met Ten Have-kleppen en op de buitenroede met zeilen.

De kap van de molen draait op kruineuten. Voor het kruien van de kap zit er op de staart een kruiwiel.

De molen wordt gevangen (geremd) met een ijzeren bandvang.

Het luiwerk kan zowel door de wind als elektrisch aangedreven worden. De elektromotor staat boven in de molen onder de kap.

In de molen zit een ijzeren mengketel aangedreven door de ernaast staande elektromotor en een houten mengketel, die zowel door de wind als elektrisch kan worden aangedreven door de elektromotor boven in de molen."

Eng
"De Braakmolen is a flour mill in the town of Goor in the province of Overijssel. The mill grinds weekly thanks to a few volunteer millers.

The mill was built in 1856 with parts from several other mills: the Jobbega mill from Goor, an oil mill from Westland and the Stoevelaarsmolen (post mill) from Goor. The joints consist of almost unprocessed tree trunks. In 1882 the mill is bought by the miller's son W.A. Otte. In 1915, the owner also bought a steam mill on Middenstraat, which he moved to in 1920. As a result of the use of this engine power, the mill came out of operation in 1923. In the crisis years, government rye is milled for animal feed between 1933 and 1937. In 1942 the upper shaft was replaced by one from 1874 from the manufacturer. Penn & Bauduin in Dordrecht with number 367 and a length of 5.40 meters.

After having fallen into serious disrepair, the mill was restored by order of the municipality in 1951. The mill was fitted with Ten Have valves on the inner rod and Van Busselneuzen on both rods, storage silos and a regulator. In 1972 the mill was sold to the municipality for 43,460 guilders, which sold the mill on to the Vereniging De Hollandsche Molen, the current owner, in 1974 for 1 guilder. In 1988 the scaffolding at a height of 4.40 m was renewed and a storage shed was demolished. In 1990 an octagonal style was renewed and two fields were given new reeds.

The mill has one grinding torque with 16der (140 cm diameter) artificial stones, which can be driven not only by the wind but also electrically by a 35 hp motor via a drive belt over a drive wheel on the ball spindle.

The sail cross with a flight of 22.50 meters is equipped with the Bussel System on both welded rods, on the inner rod in combination with Ten Have flaps and on the outer rod with sails.

The hood of the mill rotates on crowns. There is a wheel on the tail for turning the hood.

The mill is caught (braked) with an iron belt catch.

The shutters can be powered by both the wind and electrically. The electric motor is located at the top of the mill under the hood.

The mill contains an iron mixing kettle driven by the adjacent electric motor and a wooden mixing kettle, which can be driven both by the wind and electrically by the electric motor at the top of the mill."
Year built?: 1856

Is the mill or gin still in operation?: Yes