Former Roman Catholic Church - Bronkhorst - NL
Voormalige rooms-katholieke kerk
Location: Gelderland, Netherlands

De Hervormde kerk, ook wel de Kapel van Bronkhorst, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Bronkhorst. De kerk, destijds nog aangeduid als kapel, is in de 14e eeuw gebouwd met gelden van Gijsbert V van Bronckhorst en zijn vrouw Catharina van Leefdael. De kapel wordt in 1344 voor het eerst genoemd en is opgedragen aan Martinus van Tours en Maria.

Na de reformatie, waarbij de kerk in protestantse handen over ging, raakte de kapel in 1633 zwaar beschadigd bij een stadsbrand. De jaren erop werd de kapel hersteld.
De eeuw erop raakte de kapel haar functie als gebedshuis kwijt door het weinige gebruik er van. Het gebouw werd gebruikt als opslagruimte en school. Na fondsenwerving werd de kerk in 1962 gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Voor de restauratie is een prent van Jan de Beijer uit 1742 gebruikt.

De gotische kerk is opgezet als zaalkerk. In de zijgevels en de oostgevel zijn spitsboogvensters verwerkt. Midden op de kerk staat een kleine dakruiter, die na de stadsbrand is geplaatst. De kabinetorgel in de kerk is vermoedelijk gemaakt door Albertus Antoni Hinsz uit circa 1730.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.
bron (visit link)
meer info (visit link)

The Reformed Church, also known as the Chapel of Bronkhorst, is a Protestant church in the Dutch town of Bronkhorst. The church, then still referred to as a chapel, was built in the 14th century with funds from Gijsbert V of Bronckhorst and his wife Catharina van Leefdael. First mentioned in 1344, the chapel was dedicated to Martinus of Tours and Mary.

After the Reformation, during which the church passed into Protestant hands, the chapel was badly damaged in a town fire in 1633. In the following years, the chapel was repaired.
The following century, the chapel lost its function as a place of worship due to its little use. The building was used as a warehouse and school. After fundraising, the church was restored and recommissioned in 1962. A print by Jan de Beijer from 1742 was used for the restoration.

The Gothic church is set up as a hall church. The side facades and east facade incorporate pointed arch windows. In the middle of the church is a small roof spire, installed after the city fire. The cabinet organ in the church is believed to have been made by Albertus Antoni Hinsz from around 1730.

The church was designated a national monument in 1966.
Source (visit link)