RM: 523527 - De Koepel - Lunteren
Posted by: Groundspeak Regular Member Heva
N 52° 04.976 E 005° 38.880
31U E 681434 N 5773570
Uitzichttoren gebouwd in 1913 naar ontwerp van W.O.J. Nieuwenkamp.
Waymark Code: WM16QKD
Location: Gelderland, Netherlands
Date Posted: 09/18/2022
Published By:Groundspeak Premium Member T-Team!
Views: 2

De UITZICHTTOREN, opgezet op een vierkante plattegrond met afgeschuinde hoeken, bestaat uit vier bouwlagen afgesloten door een open, houten omgang met metaalplaten gedekte helmdak bekroond door een piron. De gevels met gepleisterde plint en rollaag zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met roodgekleurde voegen. Op de begane grond bevindt zich op alle acht de hoeken een overhoeks geplaatste steunbeer, afgesloten door een zandstenen dekplaat. Op de begane grond bevindt zich aan drie zijden een rondboogvormige muuropening met in de vierde zijde een rondboogportaal met een gemetselde trap. De muuropeningen met zandstenen neuten, geboorte-, boog- en sluitstenen worden aan de onderzijde afgesloten door een zandstenen lekdorpel. In de alle vier de gevels bevindt zich per verdieping een houten kruisvenster met zesruits ramen waarvan de ruiten vervangen zijn door plexiglas. Alle kruisvensters worden aan de onderzijde afgesloten door een strekse rollaag, aan de bovenzijde door een rollaag en een rondboog voorzien van natuurstenen aanzet-, boog- en sluitstenen. Voor het ruitvormig patroon van het siermetselwerk in de boogtrommel is gebruik gemaakt van rode en gele baksteen. Ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpel wordt het kozijn verlevendigd door een zandstenen neggenblok, dat zich herhaalt op de acht hoeken.

De ingangspartij bevindt zich in de voorgevel (oostgevel). De ingangspartij bestaat uit een gemetselde trap van vier treden aan weerszijden geflankeerd door gemetselde lage muren oorspronkelijk afgesloten door zandstenen dekplaten. De trap geeft toegang tot het rondboogportaal met een natuurstenen gevelsteen als sluitsteen met daarop de tekst `J.H.Th. W.v.d. HAM/ stichter van het/ buurtbosch/ 8.7.1822-15.1.1912'. Het portaal leidt naar een zeshoekig, vrijstaand trappenhuis opgetrokken in halfsteens verband met gaanderij. Aan de zijde van het ingangsportaal bevindt zich in het trappenhuis een rechthoekige, geklampte deur met zestien-ruits bovenlicht. Zowel het kalf als de latei zijn voorzien van zwikken. Op het witgeschilderd kalf bevindt zich in zwarte cijfers het jaartal `1913'. Op de eerste, tweede en derde verdieping bevindt zich een kruisvenster. In iedere bouwlaag bevinden zich twee decoratief boomvormig, smeedijzeren muurankers.

De linker-, achter- en rechtergevel zijn identiek. Op de begane grond met gepleisterde plint bevindt zich een open rondboogvormige muuropening. Op de verdiepingen bevindt zich steeds één kruisvenster met aan weerszijden van de rondboog eenvoudige smeedijzeren muurankers.

Het interieur bestaat onder meer uit een houten spiltrap met dichte leuning en op de verdieping steeds een houten vloer ondersteund door twee houten balken haaks gelegen op twee onderslagbalken. Deze balken worden op de eerste verdieping decoratief ondersteund door een korbeelstel. Het korbeelstel bestaat uit een korte muurstijl op een natuurstenen console en een gebogen korbeel met elkaar verbonden door ijzeren pinnen met rozetten. Tussen de hoofdbalken bevindt zich een invulling met ondergeschikte balken en vloerdelen in verschillende richtingen.

Waardering

UITZICHTTOREN gebouwd in 1913 naar ontwerp van W.O.J. NIEUWENKAMP, verhoogd in 1968 naar ontwerp van ir. J.W. DINGER in opdracht van de Stichting `Het Luntersche Buurtbosch'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een uitzichttoren als onderdeel van het complex naar ontwerp van de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Om de toren boven het bos te laten uitreiken is deze verhoogd met twee bouwlagen in dezelfde stijl met als afsluiting het oorspronkelijk koepeldak.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van de uitzichttoren als onderdeel van het complex op de top van de Galgenberg, het hoogste punt van het Luntersche Buurtbosch.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type uitzichttoren gesitueerd in het Luntersche Buurtbosch, dat oorspronkelijk is aangeplant als werkgelegenheidsproject.


Bron Rijksmonumentenregister
Monument Number: 523527

Address of this Rijksmonument:
Boslaan 90 6741 KG te Lunteren


Relevant Database Website: [Web Link]

Date of registration: 11/14/2005

Is This Rijksmonument open to the public ?: yes

Rate your Waymark:

Visit Instructions:
  • The requirement for logging a visit will be at least, shoot and post one nice picture of the Waymarking point.
  • Visits without a picture(s) of the WM will be deleted.
  • A few words about your visit is highly appreciated.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Rijksmonumenten - Dutch National Monuments
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
PetjeOp visited RM: 523527 -  De Koepel - Lunteren 10/12/2023 PetjeOp visited it
Brandewijn visited RM: 523527 -  De Koepel - Lunteren 10/21/2022 Brandewijn visited it

View all visits/logs