Vallsjö Gamla Kyrka - Vallsjö, Sävsjö Kommun, Jönköpings Län, Sweden
Article on the old Vallsjö church.
Location: Jönköping, Sweden

SE: Svensk Wikipedia-artikel om "Vallsjö gamla kyrka" från 18 september 2022:

Vallsjö gamla kyrka

Vallsjö gamla kyrka är en kyrkobyggnad i Sävsjö i Växjö stift. Den är församlingskyrka i Sävsjö församling. Kyrkan ligger utmed länsväg 127 fem kilometer öster om Sävsjö. Strax nedanför kyrkan vid norra sidan ligger Vallsjön.

Kyrkobyggnaden

Kyrkan uppfördes i romansk stil under andra hälften av 1100-talet. Den är en av de så kallade Njudungskyrkorna och saknar sockel. Från början hade kyrkan ett smalt torn. 1568 under nordiska sjuårskriget förstördes tornets övre del av danskarna.

När Vallsjö nya kyrka hade uppförts 1891 började kyrkan förfalla. Efter omfattande reparationer togs kyrkan återigen i bruk och invigdes 1951 av biskop Elis Malmeström.

Kyrkan har två ingångar. Ena ingången går till korets södra sida och har skulpterad tympanon. Andra går genom vapenhuset i väster. Kyrkorummets platta trätak har målningar utförda i senbarock från mitten av 1700-talet. Triumfbågsväggens målningar tillkom vid en reparation 1822.

Kyrkan saknar uppvärmning och används bara under sommarmånaderna.

Nuvarande klockstapel uppfördes 1929.

Inventarier

• Vid korbågen står en bildsten från 1200-talet. Dess motiv är livets träd.
  • Predikstolen i bondbarock är från slutet av 1600-talet. Mellan dess vridna kolonner finns skulpturer föreställande Johannes, Petrus och Paulus.
  • Den slutna bänkinredningen är daterad till 1699 och 1701.
  • Altaret är murat direkt vid väggen inne i absiden.

Orgel

1868 byggde Johannes Magnusson, Lemnhult en mekanisk orgel till kyrkan. Den flyttades 1892 till den nya kyrkan. Flyttades tillbaka till den gamla kyrkan 1913. Renoverad 1960 av Rolf Larsson, Uppsala och 1973 av Västbo Orgelbyggeri, Långaryd.

Bildgalleri

(Bilder på galleriet finns i originalartikeln)

Referenser

Tryckta källor

• Våra kyrkor, sidan 335, Klarkullens förlag, Västervik, 1990, ISBN 91-971561-0-8
  • Anslagstavla vid kyrkan.
  • Tore Johansson, red (1988). Inventarium över svenska orglar: 1988:II, Växjö stift. Tostared: Förlag Svenska orglar. Libris 4108784

Webkällor

Externa länkar

SE: Swedish Wikipedia article about the "Vallsjö gamla kyrka" from September 18th, 2022:

Vallsjö gamla kyrka

Vallsjö old church is a church building in Sävsjö in Växjö diocese. It is the parish church in Sävsjö parish. The church is located along county road 127 five kilometers east of Sävsjö. Just below the church on the north side is Lake Vallsjön.

The church building

The church was built in Romanesque style in the second half of the 12th century. It is one of the so-called Njudung churches and lacks a plinth. From the beginning, the church had a narrow tower. In 1568, during the Nordic Seven Years' War, the upper part of the tower was destroyed by the Danes.

When Vallsjö's new church had been built in 1891, the church began to fall into disrepair. After extensive repairs, the church was put back into use and consecrated in 1951 by Bishop Elis Malmeström.

The church has two entrances. One entrance goes to the south side of the chancel and has a sculpted tympanum. Others go through the armory to the west. The church room's flat wooden ceiling has late baroque paintings from the middle of the 18th century. The Arc de Triomphe wall paintings were added during a repair in 1822.

The church lacks heating and is only used during the summer months.

The current belfry was erected in 1929.

Inventory

• By the chancel arch there is an image stone from the 13th century. Its motif is the tree of life.
  • The rustic baroque pulpit is from the end of the 17th century. Between its twisted columns are sculptures representing John, Peter and Paul.
  • The closed bench interior is dated to 1699 and 1701.
  • The altar is built directly against the wall inside the apse.

Organ

In 1868, Johannes Magnusson from Lemnhult built a mechanical organ for the church. It was moved in 1892 to the new church. Moved back to the old church in 1913. Renovated in 1960 by Rolf Larsson, Uppsala and in 1973 by Västbo Orgelbyggeri, Långaryd.

Image gallery

(Images of the gallery are in the original article)