Kasteel Nijenrode - Breukelen, the Netherlands
Beautiful 17th century castle along the Vecht river near Breukelen.
Location: Utrecht, Netherlands

NL Van bron
In de periode rond 1260 zijn de eerste fundamenten gelegd voor kasteel Nijenrode, op een strategische plek op het smalste stukje oever van de Vecht. Deze rivier was onderdeel van de handelsroute van het centrum van Utrecht naar de Zuiderzee en lag in een gebied dat werd betwist door de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland. In tijden van nood konden de bewoners van Nijenrode het omliggende water gebruiken om het kasteel te verdedigen.

De heren van Nijenrode droegen hun kasteel op aan de graaf van Holland. Het kasteel werd vernietigd in 1481 en in 1511 en daarna weer herbouwd. Tussen 1632 en 1642 veranderde eigenaar Bernard van den Bongard III het kasteel in een landhuis met kasteeluitstraling. Hij liet het gebouw moderniseren en verfraaien.

In het rampjaar 1672 werd Nijenrode het hoofdkwartier van de Fransen. Toen zij zich terugtrokken in 1673 zetten zij het kasteel in brand. Johan Ortt, die het kasteel in 1675 kocht, herstelde de brandschade. Van 1675 tot 1853 was de familie Ortt eigenaar van het kasteel. Zij waren kooplieden (lakenfabrikanten en graanhandelaren) in Amsterdam.

Vanaf 1853 waren twee generaties van de ondernemersfamilie De Heus de nieuwe eigenaren van het kasteel. Van 1907 tot 1934 woonde koffiehandelaar Michiel Onnes op Nijenrode. Hij herstelde het kasteel en het omringende park tot de vroegere glorie van de Van den Bongard-periode. Tussen 1916 en 1918 liet Onnes het Poortgebouw bouwen en het Koetshuis optrekken. Ook de donjon werd helemaal opnieuw opgebouwd op haar middeleeuwse grondvesten, maar nu twee verdiepingen hoger dan ooit tevoren.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, droeg zijn weduwe, Désirée Goudstikker, Nijenrode het over aan Stichting Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (NOIB). Enkele jaren later verkocht ze het aan de Stichting Nijenrode. Het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland werd later omgedoopt tot Nyenrode Business Universiteit.
ENG From source
In the period around 1260, the first foundations were laid for Nijenrode Castle, strategically located on the narrowest part of the river Vecht. This river was part of the trade route from the center of Utrecht to the Zuiderzee and lay in an area disputed by the bishops of Utrecht and the counts of Holland. In times of need, the residents of Nijenrode could use the surrounding water to defend the castle.

The lords of Nijenrode dedicated their castle to the Count of Holland. The castle was destroyed in 1481 and rebuilt in 1511 and then again. Between 1632 and 1642, owner Bernard van den Bongard III transformed the castle into a manor house with a castle appearance. He had the building modernized and embellished.

In the disaster year of 1672, Nijenrode became the headquarters of the French. When they withdrew in 1673 they set the castle on fire. Johan Ortt, who bought the castle in 1675, repaired the fire damage. The Ortt family owned the castle from 1675 to 1853. They were merchants (cloth manufacturers and grain traders) in Amsterdam.

From 1853, two generations of the entrepreneurial family De Heus were the new owners of the castle. Coffee merchant Michiel Onnes lived in Nijenrode from 1907 to 1934. He restored the castle and the surrounding park to the former glory of the Van den Bongard period. Between 1916 and 1918 Onnes had the Poortgebouw built and the Coach House built. The keep was also completely rebuilt on its medieval foundations, but now two floors higher than ever before.

After the Second World War, in 1946, his widow, Désirée Goudstikker, Nijenrode handed it over to the Netherlands Training Institute for Abroad Foundation (NOIB). A few years later she sold it to the Nijenrode Foundation. The Netherlands Training Institute for Foreign Affairs was later renamed Nyenrode Business University.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact