Oldest motorway in the Netherlands and the FIRST motorway in the world to have shoulder lanes - Woerden - NL
N 52 4.507, E 4 54.974
Location: Utrecht, Netherlands

OUDSTE snelweg van nederland en de EERSTE snelweg van de wereld voorzien die voorzien was van vluchtstroken

Het traject tussen Den Haag en verkeersplein Oudenrijn is in de jaren 1933–1940 aangelegd en is daarmee de oudste autosnelweg (avant la lettre) van Nederland. De toenmalige verharding bestond uit beton en klinkers. De A12 was de eerste autosnelweg ter wereld die uitgerust was met vluchtstroken. Voor de aanleg werd iedere gemeente en ieder waterschapsbestuur gehoord. Echte inspraak, zoals bij de aanleg van spoorlijnen in die tijd, was niet aan de orde, omdat dit doorgaans leidde tot concessies die achteraf dikwijls ongewenst bleken. Op 15 april 1937 werd het gedeelte Voorburg (tijdelijke aansluiting Westvlietweg) – Zoetermeer geopend, en in augustus 1938 werd het resterende deel naar Voorburg over Vlietbrug en Heerenstraatviaduct tot het nieuwe Koningin Wilhelminaplein geopend. Vanaf 25 november 1939 liep de weg tot Utrecht Oudenrijn.

Reeds enkele weken na de Nederlandse capitulatie kreeg Rijkswaterstaat de mededeling van de Duitse bezetter dat deze rijksweg 12, die in de oorspronkelijke Nederlandse wegenplannen van de jaren 30 slechts tussen Den Haag en De Klomp bij Ede zou verlopen, noordelijk om Arnhem wilde verlengen om bij Emmerik op de Hollandlinie richting Oberhausen aan te sluiten, die op dat moment in aanleg was. Het project werd door Fritz Todt, in nazi-Duitsland verantwoordelijk voor de aanleg van Reichsautobahnen, als Kriegswichtig (van belang voor de oorlogsvoering) verklaard, hetgeen betekende dat de weg met voorrang aangelegd diende te worden. Omwonenden doopten de rijksweg schamperend al snel tot het Hazenpad, daarmee insinuerend dat de bezetter zo’n groot belang hechtte aan de voltooiing ervan om in geval van de verwachte invasie van de geallieerden over deze weg zo snel mogelijk Heim ins Reich te kunnen geraken.

Toen Fritz Todt in 1942 bij een vliegtuigongeluk kwam te overlijden werden zijn taken overgenomen door Albert Speer. Speer was van mening dat de verlenging van rijksweg 12 naar de Duitse grens niet meer van belang was voor de oorlogsvoering en stelde in 1942 een bouwstop in. Op dat moment waren de voorbereidende werkzaamheden, zoals de aanleg van aardebanen, in een vergevorderd stadium. Rijkswaterstaat zou na de oorlog niet meer voor een ander tracé kiezen. Tijdens de oorlog werd alleen nog het wegvak tussen Oudenrijn en Bunnik geopend.
bron (visit link)

Oldest motorway in the Netherlands and the FIRST motorway in the world to have shoulder lanes

The section between The Hague and the Oudenrijn junction was built between 1933 and 1940 and is therefore the oldest motorway (avant la lettre) in the Netherlands. The pavement consisted of concrete and clinkers. The A12 was the first motorway in the world that was equipped with emergency lanes. Every municipality and water board was consulted prior to construction. Real participation, as with the construction of railways in those days, was not an option, because this usually led to concessions that often turned out to be undesirable afterwards. On 15 April 1937 the Voorburg section (temporary connection Westvlietweg) - Zoetermeer was opened, and in August 1938 the remaining section to Voorburg over Vlietbrug and Heerenstraat viaduct to the new Koningin Wilhelminaplein was opened. From 25 November 1939, the road ran to Utrecht Oudenrijn.

Already a few weeks after the Dutch capitulation, the Department of Public Works was informed by the German occupier that he wanted to extend national road 12, which in the original Dutch road plans of the thirties would only run between The Hague and De Klomp near Ede, northwards around Arnhem to connect at Emmerik with the Holland Line towards Oberhausen, which was under construction at that time. Fritz Todt, responsible in Nazi Germany for the construction of Reich motorways, declared the project to be Kriegswichtig (important for the war effort), which meant that the road had to be constructed as a matter of priority. Local residents were quick to christen the road the Hazenpad, insinuating that the occupying forces attached great importance to its completion in order to be able to reach Heim ins Reich as quickly as possible in case of an expected Allied invasion.

When Fritz Todt died in a plane crash in 1942, his duties were taken over by Albert Speer. Speer believed that the extension of state highway 12 to the German border was no longer important for the war effort, and in 1942, he ordered a halt to construction. At that time, preparatory work, such as the construction of earth tracks, was at an advanced stage. After the war, the Department of Public Works would not choose another route. During the war only the road section between Oudenrijn and Bunnik was opened.
source (visit link)

Type of documentation of superlative status: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksweg_12