De Helper - Haren - NL
Molen de Helper -in Haren
Location: Groningen, Netherlands

bron (visit link)

In 1863 is deze molen aan de oostzijde van het Noord-Willemskanaal gebouwd onder Helpman, gemeente Haren. Dit ter bemaling van het in 1862 opgerichte waterschap Helpman. Bouwer was P. Medendorp te Zuidlaren. in 1916 kreeg de molen in een naastgelegen gebouwtje een 16 PK Brons ruwoliemotor als hulpkracht. Dat betekende voor de molen niet het einde, want in datzelfde jaar werd ook een nieuwe roede besteld.
In 1955 was de toestand slecht: de molen werd toen al een tijd niet meer onderhouden. Dat jaar werden beide roeden gestreken en stond de molen verder als onttakelde romp met kap. Vanwege de uitbreidingsplannen van de gemeente Groningen (sinds 1916 viel Helpman onder de stad) kon de molen op die plaats niet gehandhaafd blijven. In 1969 is de molen afgebroken en aan het Hoornsediep tijdelijk opgeslagen.
Het Meerschap Paterswolde, inmiddels eigenaar, heeft in 1970-1971 aan de oostoever van het Paterswoldsemeer de molen laten herbouwen door molenmaker J.D. Medendorp, kleinzoon van de oorspronkelijke bouwer P. Medendorp. Fundering en waterlopen zijn onder toezicht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door de firma Dunning te Paterswolde. Het gaandewerk (bovenwiel, bonkelaars, vijzelwiel & vijzel) is gemaakt door molenmakers Roemeling en Molema te Scheemda, de firma Bremer te Adorp; leverde de roeden. Al met al een opmerkelijke samenwerking van diverse Groninger molenbedrijven. Op 9 september 1971 had de feestelijke opening plaats. Overigens kon de molen toen nog geen water op de boezem uitslaan: er werd in circuit gemalen. In 1996-1997 werd de molen gerestaureerd door zijn molenaar, Leen Duijm. Windpeluw en korte spruit met schoren werden als eerste vernieuwd. Op Nationale Molendag 1997 kon een nieuwe vijzel zijn eerste water wegmalen; diezelfde zomer zijn kap en de molenromp opnieuw bekleed. Kruirad en -palen zijn voorjaar 1998, nadat de bestrating rond de molen aangelegd was, vervangen. Hiermee was de restauratie voltooid. De burgemeester van Haren tevens voorzitter van het Meerschap Paterswolde, mw. N.E. Gerritsma, heeft op 24 juni 1998 de vang gelicht en hiermee de molen heropend.In de zomer van 2001 tekende Leen Duijm opnieuw voor ingrijpend werk: nieuwe roeden plus hekwerk en fokken. De grote remkleppen in het fokwieksysteem zijn per end handmatig in te stellen door middel van een ijzeren strip met een rij gaatjes, scharnierend verbonden aan de klep. De molenaar kiest, al naar gelang de windsterkte, van de gaatjes die hij met een bout en moer op een vast punt met gat bij de roede kan vastzetten. Leen Duijm, hier vele jaren molenaar, overleed op 30 december 2010. Later heeft men een nieuwe molenaar benoemd. De molen is geregeld op zaterdagen in bedrijf.

source (visit link)

In 1863 this mill was built on the east side of the Noord-Willemskanaal under Helpman, municipality Haren. This to drain the Helpman water board, founded in 1862. Builder was P. Medendorp from Zuidlaren. In 1916 the mill got a 16 HP bronze crude oil engine as auxiliary power. That did not mean the end of the mill, because in the same year a new rod was ordered.
In 1955 the condition was bad: the mill had not been maintained for some time. That year, both rods were lowered and the mill continued as a stripped body with a roof. Because of the expansion plans of the municipality of Groningen (since 1916 Helpman fell under the city), the mill could not be retained in its present location. In 1969 the mill was dismantled and temporarily stored at the Hoornsediep.
In 1970-1971, the Paterswolde Lake District, now the owner, had the mill rebuilt on the east bank of the Paterswoldsemeer by millwright J.D. Medendorp, grandson of the original builder P. Medendorp. The foundations and watercourses were carried out by the firm of Dunning in Paterswolde, under the supervision of the Department of Public Works. The mechanism (upper wheel, pulleys, jack wheel & mortar) was made by millwrights Roemeling and Molema in Scheemda, the firm Bremer in Adorp supplied the rods. All in all a remarkable cooperation of several Groninger mill companies. On September 9, 1971 the festive opening took place. By the way, at that time the mill could not discharge any water to the reservoir: it was milled in circuit mode. In 1996-1997, the mill was restored by its miller, Leen Duijm. The windmill spur and the short spur with struts were the first to be renewed. On National Windmill Day 1997, a new auger was able to pump out the first water; that same summer, the cap and the body of the mill were reclad. The wheel and posts were replaced in the spring of 1998, after the pavement around the mill had been laid. This completed the restoration. The mayor of Haren, Mrs. N.E. Gerritsma, who is also the chairman of the Paterswolde Local Council, pulled the lever on 24 June 1998 and thus reopened the mill.In the summer of 2001, Leen Duijm again signed for major work: new rods, fencing and stakes. The large brake flaps in the jib sail system can be adjusted manually per end by means of an iron strip with a row of holes, hinged to the flap. The miller chooses, depending on the strength of the wind, one of the holes that he can fasten with a bolt and nut to a fixed point with a hole near the rod. Leen Duijm, miller here for many years, died on 30 December 2010. Later a new miller was appointed. The mill is regularly in operation on Saturdays.