Van Brienenoordbrug - Rotterdam, the Netherlands
The van Brienenoordbrug is a very important traffic bridge in the east of Rotterdam.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL Van bron
De Van Brienenoordbrug is een brug over de Nieuwe Maas in het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde en Kralingen-Crooswijk aan de oostkant van Rotterdam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De brug bestaat uit twee naast elkaar gelegen boogbruggen met in het verlengde daarvan drie basculebruggen. De oostboog van de Van Brienenoordbrug is aangelegd in 1965 en de westboog in 1990. De weg over de brug is de rijksweg A16, en met zes rijstroken per richting en dagelijks meer dan een kwart miljoen voertuigen een van de breedste en drukste autosnelwegen van Nederland. Buiten de boog aan de oostzijde loopt ook een tweerichtingsfietspad. De totale lengte van de Van Brienenoordbrug bedraagt 1320 meter en de doorvaarthoogte is afhankelijk van het getijde.

Het plan voor de Van Brienenoordbrug dateerde al uit de vroege jaren dertig. Tijdens de regering van minister-president Colijn werd een rijkswegenplan uitgewerkt waarbij ten oosten van Rotterdam een brug over de rivier zou komen. Het geld dat hiervoor gereserveerd was, werd echter voor de Maastunnel gebruikt. Na de oorlog werd pas weer in 1959 nagedacht over de Ruit van Rotterdam. Het bouwrijp maken van de grond nam een aanvang voor of in 1961. Rond 1962 stelde de gemeenteraad de naam van de brug vast. De Van Brienenoordbrug dankt zijn naam aan het onderliggende Eiland van Brienenoord, het oord van A.W. baron van Brienen.

De brug is in zijn geheel ter plaatse gebouwd. Om de boog te kunnen bouwen werden tijdelijk twee hulppijlers in het water gebouwd. De kenmerkende diagonale kabels waar het wegdek aan is opgehangen, geven de constructie een grote vormvastheid. Dit bleek mogelijk door de bijzondere verhoudingen van de boogvorm. Het ontwerp van ir. W.J. van der Eb van Rijkswaterstaat was voor zijn tijd revolutionair slank en transparant, en heeft later vele gebouwde bruggen geïnspireerd. De technisch tekenaar die het ontwerp van ingenieur Van der Eb heeft uitgewerkt was de heer C. Verkade, die in dienst van Rijkswaterstaat onder andere ook het ontwerp van het Emmaviaduct in Groningen op tekening heeft uitgewerkt.

De Van Brienenoordbrug werd door koningin Juliana feestelijk opengesteld voor verkeer op 1 februari 1965. Ook minister Jan van Aartsen was daarbij aanwezig.

Al snel bleek de capaciteit van de brug ontoereikend. In 1986 werd dan ook begonnen met een grootschalig project dat voorzag in een verdubbeling van de Van Brienenoordbrug en de toeleidende wegen. Om het scheepvaartverkeer zo min mogelijk te hinderen werd deze tweede boog niet ter plaatse gebouwd, maar in Zwijndrecht. In 1989 is de nieuwe boog, met een overspanning van 287,5 meter, naar zijn definitieve plaats gevaren, op slechts 15 centimeter ten westen (stroomafwaarts) van de oude brug. Deze operatie trok enorm veel publiciteit, onder meer doordat het gevaarte alleen via de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg de Nieuwe Maas kon bereiken. Er moesten daarnaast de Spijkenisserbrug, Botlekbrug en de Koninginnebrug worden gepasseerd. De overige scheepvaart is voor die gelegenheid stilgelegd. Op 1 mei 1990 is de tweede Van Brienenoordbrug in gebruik genomen.

ENG From source
The Van Brienenoordbrug is a bridge over the Nieuwe Maas in the Rotterdam district of IJsselmonde and Kralingen-Crooswijk on the east side of Rotterdam, in the Dutch province of South Holland. The bridge consists of two adjacent arch bridges with three bascule bridges in line. The east arch of the Van Brienenoord Bridge was constructed in 1965 and the west arch in 1990. The road over the bridge is the A16 motorway, and with six lanes in each direction and more than a quarter of a million vehicles every day, it is one of the widest and busiest motorways in the Netherlands. There is also a two-way cycle path outside the arch on the east side. The total length of the Van Brienenoordbrug is 1320 meters and the vertical clearance depends on the tide.

The plan for the Van Brienenoord Bridge dates back to the early 1930s. During the government of Prime Minister Colijn, a national highway plan was developed in which a bridge over the river would be built to the east of Rotterdam. However, the money reserved for this was used for the Maastunnel. After the war, the Diamond of Rotterdam was not considered again until 1959. Preparation of the land for construction started before or in 1961. Around 1962 the city council decided on the name of the bridge. The Van Brienenoord Bridge owes its name to the underlying Eiland van Brienenoord, the home of A.W. Baron van Brienen.

The bridge was built entirely on site. In order to be able to build the arch, two auxiliary piers were temporarily built in the water. The characteristic diagonal cables from which the road surface is suspended give the construction great shape retention. This turned out to be possible due to the special proportions of the arch shape. The design of ir. W.J. van der Eb of Rijkswaterstaat was revolutionary slender and transparent for its time, and later inspired many built bridges. The technical draftsman who developed the design by engineer Van der Eb was Mr. C. Verkade, who, in the service of Rijkswaterstaat, also drew up the design of the Emmaviaduct in Groningen.

The Van Brienenoord Bridge was festively opened to traffic by Queen Juliana on 1 February 1965. Minister Jan van Aartsen was also present.

It soon became apparent that the bridge's capacity was insufficient. In 1986, therefore, a large-scale project was started that provided for the doubling of the Van Brienenoord bridge and the access roads. In order to hinder shipping traffic as little as possible, this second arch was not built on site, but in Zwijndrecht. In 1989, the new arch, with a span of 287.5 meters, was sailed to its final position, just 15 centimeters west (downstream) of the old bridge. This operation attracted a lot of publicity, partly because the colossus could only reach the Nieuwe Maas via the Oude Maas and the Nieuwe Waterweg. In addition, the Spijkenisserbrug, Botlekbrug and Koninginnebrug had to be passed. All other shipping has been shut down for the occasion. On May 1, 1990, the second Van Brienenoord Bridge was taken into use.