RM: 28514 - Kapel der Zeven Weeën - Megen
31U E 676421 N 5743133
De Kapel der Zeven Weeën, ook wel de Kapel Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten, is een eenvoudig ogende rooms-katholieke kapel gewijd aan Maria.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Een wat karige omschrijving in het Rijksmonumentenregister:
Kapel der Zeven Weeën. Klein driezijdig gesloten zaalgebouw uit 1733, met ingezwenkte halsgevel en zuilenportiek. Barok houten Mariabeeld.
Bron: (visit link)

Geschiedenis
De kapel is in 1733 gebouwd door franciscanen die in Megen een klooster hadden opgericht. Deze franciscanen hadden een broederschap die de Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten vereerden. Het kapel werd opgezet als klein stenen gebouwtje met zadeldak. Aan de voorzijde heeft het gebouw een ingezwenkte halsgevel met daarbij een portaal met fronton. Op het fronton staat geschreven: ‘Langs deze weg zet genen voet of zeg Maria wees gegroet. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er vijf glas-in-loodramen geplaatst, gemaakt door Pierre van Rossum. Deze zijn geplaatst tegelijk met de herstelwerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de kapel enige schade heeft opgelopen. De processietochten naar de kapel zijn in de loop der tijd verdwenen.

De kapel is in 1973 aangewezen als rijksmonument.
Bron: (visit link)