Postkantoor De Posthoorn - Maaseik, Limburg
NL - Voormalig posthuis. FR - Ancien relais de poste. EN - Former post house.
Location: Limburg, Belgium

NL

Beschrijving

Oorspronkelijk De Posterie (1707), maar doorgaans De Rode Leeuw genaamd (Den Rooden Leuwe, 1616). Voormalig posthuis, waar het keizerlijk postkantoor van Tour en Tassis (Thurn und Taxis) gevestigd was; dit kantoor werd opgericht rond het midden van de 17de eeuw en groeide na de Vrede van Utrecht in 1713 uit tot één van de belangrijkste schakels in de Europese postverbindingen.

Breedhuis met kern uit de 17de eeuw, doch huidig classicistisch uitzicht uit het midden van de 18de eeuw. Het huis had dienstgebouwen die tot in de Halstraat reikten, en was in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) eigendom van L. Eyckholt, rentenier. Vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (leien). Bakstenen gebouw met een lijstgevel op hoge, kalkstenen plint. Houten kroonlijst met neoclassicistische stucwerkfries (eind 19de eeuw). Recente mergelstenen gevelsteen. Getoogde vensters in een rechth. kalkstenen omlijsting met sluitsteen en smalle, geprofileerde druiplijst; verlenging van de posten onder de onderdorpels. Lage getoogde deur in een zware geprofileerde omlijsting van kalksteen; hoog bovenlicht zoals de vensters. Zijgevels met aandak en vlechtingen; in de rechterzijgevel, smeedijzeren muurankers en resten van mergelstenen speklagen.

FR

Description

À l'origine De Posterie (1707), mais généralement appelé De Rode Leeuw (Den Rooden Leuwe, 1616). Ancien relais de poste, où se trouvait la Poste Impériale de Tour en Tassis (Thurn und Taxis) ; ce bureau a été fondé vers le milieu du 17ème siècle et après le traité d'Utrecht en 1713 est devenu l'un des liens les plus importants des liaisons postales européennes.

Maison de race avec un noyau du 17ème siècle, mais la vue classique actuelle du milieu du 18ème siècle. La maison avait des bâtiments de service qui s'étendaient jusqu'à Halstraat, et en 1845 (Atlas van de Buurtwegen) appartenait à L. Eyckholt, rentier. Quatre travées et trois étages et demi sous un toit à pignon (ardoise). Bâtiment en brique à corniche sur un haut socle en pierre calcaire. Corniche en bois avec frise en stuc néoclassique (fin XIXe siècle). Pierre de parement récente en marne. Fenêtres cintrées dans un rectangle. charpente en pierre calcaire avec clé de voûte et larmier étroit et profilé ; prolongement des poteaux sous les seuils. Porte en arc bas dans un lourd cadre en pierre calcaire profilée ; haute lucarne comme les fenêtres. Parois latérales avec toit et tressage ; dans le mur latéral droit, ancrages muraux en fer forgé et restes de couches de pierre marneuse.

EN

Description

Originally De Posterie (1707), but usually called De Rode Leeuw (Den Rooden Leuwe, 1616). Former post house, where the Imperial Post Office of Tour en Tassis (Thurn und Taxis) was located; this office was founded around the middle of the 17th century and after the Treaty of Utrecht in 1713 grew into one of the most important links in the European postal connections.

Breed house with a core from the 17th century, but the current Classicist view from the middle of the 18th century. The house had service buildings that reached as far as Halstraat, and in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) was owned by L. Eyckholt, rentier. Four bays and three and a half storeys under a gable roof (slate). Brick building with a cornice on a high limestone plinth. Wooden cornice with neoclassical stucco frieze (late 19th century). Recent marlstone facing stone. Arched windows in a rectangle. limestone frame with keystone and narrow, profiled drip molding; extension of the posts under the sills. Low arched door in a heavy profiled limestone frame; high skylight like the windows. Side walls with roof and braiding; in the right side wall, wrought iron wall anchors and remnants of marl stone layers.

Information

inventaris

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Markt 40 (Maaseik)
Maaseik, Limburg Belgium
3680

Année de construction/Bouwjaar/Baujahr/Year of construction: 16/12/1991

Date d'arrêté/ Datum van het Besluit/ Datum der Unterschutzstellung/ Date of protection: 17de eeuw, derde kwart 18de eeuw, tweede kwart 18de eeuw

Numéro de dossier/Dossiernummer/Dateinummer/File number: 73425