Publieke waterpompen, Markt - Maaseik - Limburg
31U E 695506 N 5664023
NL - Deze openbare pompen dateren uit het tweede kwart van de 18e eeuw. EN - These public pumps date from the second quarter of the 18th century. FR - Ces pompes publiques datent du deuxième quart du XVIIIe siècle.
Location: Limburg, Belgium

NL

Beschrijving

Deze publieke pompen dateren uit het tweede kwart van de 18de eeuw en getuigen van de stedelijke waterbedeling in die periode.

Historiek

De pompen worden gedateerd 1742. Ze zijn het ontwerp van kunstenaar Jaspar de Liège uit Maastricht. De stadspompen vervingen in de loop van de 18de eeuw geleidelijk aan de stadsputten. Ze zijn een zeldzame getuigenis van de stedelijk waterbedeling voor het tot stand komen van de waterleiding. Aan de pompen waren pompmeesters verbonden.

EN

Descriptif

These public pumps date from the second quarter of the 18th century and bear witness to the urban water distribution of that period.

History

The pumps are dated 1742. They are designed by artist Jaspar de Liège from Maastricht. The city pumps gradually replaced the city wells in the course of the 18th century. They are a rare testimony to the urban water distribution before the construction of the aqueduct. Pump masters were attached to the pumps.

FR

Descriptif

Ces pompes publiques datent du deuxième quart du XVIIIe siècle et témoignent de la distribution urbaine de l'eau à cette époque.

Histoire

Les escarpins datent de 1742. Ils sont dessinés par l'artiste Jaspar de Liège de Maastricht. Les pompes de la ville ont progressivement remplacé les puits de la ville au cours du XVIIIe siècle. Ils sont un rare témoignage de la distribution urbaine de l'eau avant la construction de l'aqueduc. Des maîtres de pompe étaient attachés aux pompes.

Information

inventaris