Gemeentehuis -Schiedam - NL
Old Town Hall Of Schiedam.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

ENG] - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

The Old Town Hall of Schiedam is located on the Grote Markt. The building, erected in 1538, was rebuilt after a fire (1604) in 1606 and provided with the current gables in 1637. The double staircase dates from 1717-1718. It was modernized in 1782 by the then city architect Rutger van Bol'es.

The last meeting of the city council was held here in January 1973. Nowadays a restaurant is located in one part of the town hall, the other part is used for weddings, meetings and representative purposes.

Prof. dr. mr. Pieter van Vollenhoven opened the restored City Hall on October 22, 2004, a restoration that lasted a year and a half and was made possible by a Kanjer subsidy from the Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

During the restoration of the old town hall, both the interior and the exterior were discussed. The paintwork, ceilings and furnishing of various rooms have been taken care of. The outer facade has also been restored and the turret restored.

Schiedam is a city and municipality in the Dutch province of South Holland. The municipal council participates in the joint scheme for the Rotterdam-The Hague Metropolitan Area.

Schiedam is located between Rotterdam and Vlaardingen, originally on the Schie and later also on the Nieuwe Maas. As of January 31, 2022, the municipality had 79,745 inhabitants (source: CBS). The city is known worldwide for its jenever production, the historic city center with historic harbors (in other Dutch cities they would be called 'canals') and the tallest windmills in the world

The history of the city of Schiedam goes back to the 13th century. Around 1230, lord van Wassenaar and/or lord Dirk Bokel of craft Mathenesse built a dam near the mouth of the Schie to protect the polder land against seawater. In 1247 Aleid van Holland received the eastern part of the dam (and the polder) as a bridal gift when she married Jan van Avesnes. In 1275 city rights were granted by Lady Aleid van Holland (Aleida van Avesnes), the sister of Count William II of Holland.

The eighteenth century was Schiedam's Golden Age: the cessation of liquor imports from France(?) made the emergence of the Schiedam gin distillery possible. Schiedam jenever was exported all over the world from dozens of distilleries and distilleries. The jenever industry gave Schiedam the nickname 'Black Nazareth'. The industry has now largely disappeared, but six mills still dominate the townscape: Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, the Noletmolen built in 2008 and the De Kameel Mill, which was rebuilt in 2011. the tallest windmills in the world. A large number of former roasteries also remind us of the roasting time. The Jenever Museum has been housed in one of these distilleries, located on the historic Lange Haven, since 1996.

In 1941 the municipality of Kethel en Spaland was annexed, creating space for large-scale housing to the north of Schiedam. The districts of Tuindorp, Sveaparken, Kethel, Groenoord, Woudhoek and Spaland are now located here.

NL] - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Het Oude stadhuis van Schiedam is gelegen op de Grote Markt. Het in 1538 opgetrokken gebouw werd na brand (1604) in 1606 herbouwd, en in 1637 van de huidige topgevels voorzien. De dubbele trap dateert uit 1717-1718. In 1782 werd het door toenmalig stadsarchitect Rutger van Bol'es gemoderniseerd .

De laatste vergadering van de gemeenteraad werd hier in januari 1973 gehouden. Tegenwoordig is er in een gedeelte van het stadhuis een restaurant gevestigd, het andere deel wordt weer gebruikt voor trouwerijen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven opende op 22 oktober 2004 het gerestaureerde Stadhuis, een restauratie die anderhalf jaar geduurd heeft en mogelijk gemaakt werd door een Kanjersubsidie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Bij de restauratie van het oude stadhuis zijn zowel het interieur als het exterieur aan bod gekomen. Het schilderwerk, de plafonds en de inrichting van diverse kamers zijn onder handen genomen. Ook is de buitengevel hersteld en het torentje gerestaureerd.

Schiedam is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het gemeentebestuur neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Schiedam is gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen, oorspronkelijk aan de Schie en later ook aan de Nieuwe Maas. Per 31 januari 2022 had de gemeente 79.745 inwoners (bron: CBS). De stad is wereldwijd bekend om haar jeneverproductie, de historische binnenstad met historische havens (in andere Hollandse steden zouden die 'grachten' heten) en de hoogste windmolens ter wereld

De geschiedenis van de stad Schiedam gaat terug tot de 13e eeuw. Nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 door de heer van Wassenaar en/of heer Dirk Bokel van ambacht Mathenesse een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247 kreeg Aleid van Holland bij haar huwelijk met Jan van Avesnes het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk. In 1275 werden stadsrechten verleend door vrouwe Aleid van Holland (Aleida van Avesnes), de zuster van graaf Willem II van Holland.

De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport uit Frankrijk(?) maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam 'Zwart Nazareth'. De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar zes molens bepalen nog het stadsbeeld: Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, de in 2008 gebouwde Noletmolen en de in 2011 opnieuw gebouwde Molen De Kameel, de hoogste molens ter wereld. Ook herinnert een groot aantal voormalige branderijen aan de branderstijd. In een van deze branderijen, gevestigd aan de historische Lange Haven, is sinds 1996 het Jenevermuseum gevestigd.

In 1941 werd de gemeente Kethel en Spaland geannexeerd, waardoor er ruimte was voor grootschalige woningbouw ten noorden van Schiedam. Hier liggen nu de wijken Tuindorp, Sveaparken, Kethel, Groenoord, Woudhoek en Spaland.
Name: Oude gemeentehuis

Grote Markt 1A