Standbeeld van de gebroeders van Eyck - Maaseik, Limburg
31U E 695464 N 5664059
NL - Het standbeeld van de gebroeders van Eyck dateert uit 1863. FR - La statue des frères Van Eyck date de 1863. EN The statue of the Van Eyck brothers dates from 1863.
Location: Limburg, Belgium

NL

beschrijving

Koning Leopold I huldigde dit standbeeld van Jan & Hubert van Eyck in op 5 september 1864. Deze beroemde schilders waren afkomstig uit Maaseik.

Frits Schetsken: 'In de zestiger jaren van de 19de eeuw wil men in Maaseik zoals elders in het jonge koninkrijk België een beeld oprichten van een historische figuur die het nationale gevoel kan belichamen. Maaseik kiest voor de gebroeders Van Eyck, de vijftiende-eeuwse schilders, waarvan vooral Jan ook buiten België bekend is geworden, omdat hij zowel voor prinsbisschop Jan van Beieren als voor hertog Filips de Goede heeft gewerkt. Van Hubert – of Huibrecht, zoals hij zeer Vlaams op het standbeeld staat vermeld – is weinig geweten en hij is ook vroeger gestorven als zijn broer, namelijk in 1426, terwijl Jan het leven pas voor bekeken hield in 1441. Het Gentse drieluik ‘Het Lam Gods’ wordt beschouwd als een gezamenlijke prestatie, waaraan Hubert is begonnen en dat door Jan is voltooid in 1432. Bij het grote publiek is het meesterwerk vooral bekend geworden door de diefstal op 11 april 1934 van twee panelen, de Rechtvaardige Rechters en de grisaille van Johannes de Doper, welke laatste werd terugbezorgd als bewijs dat de losgeldeiser wel degelijk in het bezit was van het eerste paneel.

Nu kende Maaseik in de negentiende eeuw twee politieke stromingen, katholieken en liberalen. Die raakten het niet eens over de plaats van het beeld. De katholieken wilden het midden op de Markt hebben, maar dan moest een grote eik worden gekapt, die als stadssymbool gold: ‘Vast als Eyck by der Mase’. De liberalen wilden de boom sparen en het beeld aan de zijkant plaatsen. De ruzie sleepte aan totdat de Brusselse overheid liet weten dat er enkel staatssubsidie voor het beeld zou komen als er een akkoord was over de plaatskeuze. Dat hielp, binnen de kortste keren raakten beide partijen het eens over de centrale plek op het plein en de raadzaal van het gemeentehuis kreeg nieuwe stoelen, gemaakt uit het hout van de gekapte eik. De in Venlo geboren, maar in Brussel getogen beeldhouwer Leopold Wiener kon toen aan het werk en kapte de gebroeders Van Eyck uit carraramarmer, zodat op 5 september 1864 koning Leopold I het beeld kon onthullen.

Er is ook lang geredetwist over de geboorteplaats van de gebroeders Van Eyck en hun eventuele zuster Margaretha, die volgens sommigen bronnen ook nog een handje toegestoken zou hebben bij het Lam Gods. Er zijn enkele argumenten die de keuze naar Maaseik hebben doen overhellen en niet naar het Vlaams-Brabantse Jezus-Eik of het Nederlandse Bergeyck in de provincie Noord-Brabant. Maaseik behoorde in vroeger eeuwen namelijk tot het prinsbisdom Luik en daar kwam de voornaam Hubert veel voor, naar bisschop Hubertus. In sommige aan Jan toegeschreven geschriften komt in plaats van het woordje ‘ik’ het woord ‘ich’ voor, wat in het Limburgs dialect nog steeds gebruikelijk is. Lievine, een dochter van Jan, is geboren in Brugge maar treedt in het klooster in het verre Maaseik, hetgeen op familiebanden aldaar lijkt te wijzen. Maar in Maaseik twijfelt uiteraard niemand eraan: Jan en Hubert zijn van hen!'

FR

Description

Le roi Léopold Ier inaugura cette statue par Jan & Hubert van Eyck le 5 septembre 1864. Ces célèbres peintres venaient de Maaseik.

FritsScheken : « Dans les années 60 du 19e siècle, les gens de Maaseik, comme ailleurs dans le jeune royaume de Belgique, veulent ériger l'image d'un personnage historique qui puisse incarner le sentiment national. Maaseik a choisi les frères Van Eyck, les peintres du XVe siècle, dont Jan en particulier s'est également fait connaître hors de Belgique, car il a travaillé pour le prince-évêque Jan de Bavière ainsi que pour le duc Philippe le Bon. On sait peu de choses sur Hubert - ou Huibrecht, comme il est indiqué de manière très flamande sur la statue - et il est également mort plus tôt en tant que frère, à savoir en 1426, tandis que Jan n'a cessé de vivre qu'en 1441. Le triptyque de Gand 'Het Lam Gods ' est considérée comme une œuvre commune, commencée par Hubert et achevée par Jan en 1432. Le chef-d'œuvre est surtout connu du grand public pour le vol le 11 avril 1934 de deux panneaux, les Juges justes et la grisaille de Jean-Baptiste, la ce dernier étant rendu comme preuve que le réclamant de la rançon était bien en possession du premier panneau.

Or, au XIXe siècle, Maaseik a connu deux mouvements politiques, catholiques et libéraux. Ils ne pouvaient pas s'entendre sur l'emplacement de la statue. Les catholiques le voulaient au milieu du marché, mais il fallut alors abattre un grand chêne, considéré comme un symbole de la ville : 'Vast als Eyck by der Mase'. Les libéraux voulaient épargner l'arbre et mettre la statue sur le côté. La polémique traîna en longueur jusqu'à ce que le gouvernement bruxellois annonce qu'il n'y aurait une subvention de l'Etat pour la statue que s'il y avait un accord sur le choix du lieu. Cela a aidé, en un rien de temps, les deux parties se sont mises d'accord sur l'emplacement central sur la place et la salle du conseil de la mairie a reçu de nouvelles chaises, fabriquées à partir du bois de chêne abattu. Le sculpteur Léopold Wiener, né à Venlo mais élevé à Bruxelles, a pu se mettre au travail et découper les frères Van Eyck dans du marbre de Carrare, si bien que le 5 septembre 1864, le roi Léopold Ier a pu dévoiler la statue.

Il y a également eu une longue dispute sur le lieu de naissance des frères Van Eyck et de leur possible sœur Margaretha, qui, selon certaines sources, aurait également prêté main forte au Retable de Gand. Il y a des arguments qui ont fait pencher le choix vers Maaseik et non vers le Brabant flamand Jesus-Eik ou le Bergeyck hollandais dans la province du Brabant du Nord. Aux siècles précédents, Maaseik appartenait à la Principauté-évêché de Liège et le prénom Hubert y était courant, après l'évêque Hubertus. Dans certains écrits attribués à Jan, le mot «ich» apparaît à la place du mot «je», qui est encore courant dans le dialecte limbourgeois. Lievine, une fille de Jan, est née à Bruges mais entre au monastère de la lointaine Maaseik, ce qui semble indiquer des liens familiaux là-bas. Mais bien sûr, personne à Maaseik n'en doute : Jan et Hubert sont à eux !

EN

Description

King Leopold I inaugurated this statue by Jan & Hubert van Eyck on September 5, 1864. These famous painters came from Maaseik.

FritsScheken: 'In the sixties of the 19th century, people in Maaseik, as elsewhere in the young kingdom of Belgium, want to erect an image of a historical figure who can embody the national feeling. Maaseik chose the Van Eyck brothers, the fifteenth-century painters, of whom Jan in particular has also become known outside Belgium, because he worked for Prince-Bishop Jan of Bavaria as well as for Duke Philip the Good. Little is known about Hubert – or Huibrecht, as he is stated in a very Flemish manner on the statue – and he also died earlier as his brother, namely in 1426, while Jan only stopped living in 1441. The Ghent triptych 'Het Lam Gods' is regarded as a joint achievement, begun by Hubert and completed by Jan in 1432. The masterpiece is best known to the general public for the theft on 11 April 1934 of two panels, the Just Judges and the grisaille of John the Baptist, the latter being returned as proof that the ransom claimant was indeed in possession of the first panel.

Now, in the nineteenth century, Maaseik knew two political movements, Catholics and liberals. They couldn't agree on the location of the statue. The Catholics wanted it in the middle of the Market, but then a large oak had to be felled, which was regarded as a city symbol: 'Vast als Eyck by der Mase'. The liberals wanted to spare the tree and put the statue on the side. The quarrel dragged on until the Brussels government announced that there would only be a state subsidy for the statue if there was an agreement about the choice of place. That helped, in no time both parties agreed on the central location on the square and the council chamber of the town hall was given new chairs, made from the wood of the felled oak. The sculptor Leopold Wiener, who was born in Venlo but raised in Brussels, was able to get to work and cut the Van Eyck brothers out of Carrara marble, so that on September 5, 1864, King Leopold I could unveil the statue.

There has also been a long dispute about the birthplace of the Van Eyck brothers and their possible sister Margaretha, who, according to some sources, also lent a hand at the Ghent Altarpiece. There are some arguments that have made the choice lean towards Maaseik and not towards the Flemish Brabant Jesus-Eik or the Dutch Bergeyck in the province of North Brabant. In earlier centuries Maaseik belonged to the Prince-Bishopric of Liège and the first name Hubert was common there, after Bishop Hubertus. In some writings attributed to Jan the word 'ich' occurs instead of the word 'I', which is still common in Limburgish dialect. Lievine, a daughter of Jan, was born in Bruges but enters the monastery in distant Maaseik, which seems to indicate family ties there. But of course nobody in Maaseik doubts it: Jan and Hubert are theirs!'

Information

inventaris