Oude Kerk - Putten, the Netherlands
The Gothic Oude Kerk in the centre of Putten dates from the medieval era.
Location: Gelderland, Netherlands

NL Van bron
Men gaat er van uit dat er in het jaar 855 al een kerkje in Putten stond. Dit was een zeer eenvoudig houten kerkje met een rieten of strooien dak. Het was, net als het huidige kerkgebouw, gebouwd van west naar oost, volgens de zogenaamde heilige linie en werd door een hek in tweeën gedeeld. Het westelijk gedeelte werd gebruikt door de gemeente, het oostelijke, achter het hek, bevatte het koor met het altaar en de plaats voor de geestelijken.

Na het jaar 1000 komt er een opleving in de kerkbouw, die tot gevolg had, dat het primitieve er een beetje “afging” en dat de eerste stenen kerken gebouwd werden. De eerste stenen kerk van Putten is gebouwd van tufsteen, in de fundamenten van de toren van de Puttense kerk komt deze steensoort nog voor. Aan de grondvorm van de huidige kerk kan de oorspronkelijke (uit de 14de eeuw) indeling voor een groot deel nog herkend worden. Zo kan bijvoorbeeld de plaats van het altaar nog aangewezen worden.

De huidige kerk bestaat voor een groot deel uit bakstenen. Zij heeft mogelijk een uit de 16de eeuw daterende Gotische toren, een daaraan aansluitend Gotisch schip en een bakstenen Laatgotisch koor uit de 15de eeuw. Verschillende keren is de kerk in de loop van de middeleeuwen verwoest en weer herbouwd. Zo vermeldt het archief van de Kelnarij dat ons dorp omstreeks 1492 in vier jaar tijds tweemaal tot de grond toe moet zijn verwoest. Enkele jaren later, in 1502, moet Putten weer geheel zijn platgebrand.

Het huidige kerkgebouw is verschillende keren vergroot en gerestaureerd. Vroeger werd alleen helaas niet altijd zo zorgvuldig omgegaan met de historische gebouwen als men nu doet. Volgens de heer Keemink is er in de vorige eeuw door onoordeelkundige restauraties en uitbreidingen veel verknoeid. Vooral de ‘restauratie’ die enkele jaren na 1900 plaatsvond heeft veel bedorven. De kapel en sacristie, die zich aan de zuidzijde bevonden, zijn toen helemaal verdwenen.

In de 17de eeuw is vanwege de groeiende bevolking het kerkgebouw uitgebreid met een even brede en hoge zijbeuk en een portaal. In de twintigste eeuw (in 1923) werd het schip nogmaals vergroot met twee zijbeuken die iets smaller en minder hoog zijn. Vanaf dit jaar kunnen we spreken van een vierbeukige hallekerk. De toren heeft boven het portaal een koepelgewelf, het koor is overkluisd met laag aangezette gewelven, waarvan de bakstenen ribben aan de oostzijde ontspringen op kraagstenen die van koppen zijn voorzien.

Bij de restauratie in de jaren zestig van deze eeuw werd ook de houten vloer weggebroken, waardoor o.a. de grafstenen van een kelner en subkelner zichtbaar werden. Veel grafstenen werden uit de kerk verwijderd. Het aantal zitplaatsen verminderde bij deze restauratie, maar het interieur kreeg een wat stijlvoller karakter. Het orgel kreeg een betere plaats en door de verwijdering van de galerij uit het koor kwam het fraaie kruisribgewelf meer tot zijn recht. Het meubilair werd voor een groot deel vernieuwd. Op 21 april 1966 werd de kerk officieel weer in gebruik genomen.

ENG From source
It is assumed that in the year 855 there was already a church in Putten. This was a very simple wooden church with a thatched or straw roof. Like the present church building, it was built from west to east, along the so-called sacred line, and was divided in two by a fence. The western part was used by the congregation, the eastern, behind the gate, contained the choir with the altar and the place for the clergy.

After the year 1000, there is a revival in church building, which resulted in the primitive "wearing out" a bit and the first stone churches were built. The first stone church of Putten was built of tuff, this type of stone is still present in the foundations of the tower of the Putten church. The original (from the 14th century) division can still largely be recognized from the basic shape of the current church. For example, the location of the altar can still be designated.

The present church consists largely of bricks. It may have a Gothic tower dating from the 16th century, an adjacent Gothic nave and a brick Late Gothic choir from the 15th century. The church was destroyed and rebuilt several times during the Middle Ages. For example, the archive of the Kelnarij states that our village must have been destroyed to the ground twice in four years around 1492. A few years later, in 1502, Putten must have been completely burned down again.

The current church building has been enlarged and restored several times. Unfortunately, in the past, historic buildings were not always treated as carefully as they are now. According to Mr. Keemink, a lot was messed up in the last century due to injudicious restorations and extensions. Especially the 'restoration' that took place a few years after 1900 has spoiled a lot. The chapel and sacristy, which were on the south side, have completely disappeared.

Due to the growing population, the church building was expanded in the 17th century with an equally wide and high side aisle and a portal. In the twentieth century (in 1923) the nave was again enlarged with two aisles that are slightly narrower and less high. From this year we can speak of a four-aisled hall church. The tower has a domed vault above the portal, the choir is covered with low vaults, whose brick ribs rise on the east side on corbels with heads.

During the restoration in the 1960s, the wooden floor was also removed, revealing, among other things, the tombstones of a waiter and sub waiter. Many tombstones were removed from the church. The number of seats decreased during this restoration, but the interior got a more stylish character. The organ was given a better position and the removal of the gallery from the choir made the beautiful rib vault more effective. The furniture was largely renewed. On April 21, 1966, the church was officially reopened.

Building Materials: Brick